DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Franziscus Maria van Eckendonk (1906-1952)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans van Eckendonk
Persoonsinformatie
Volledige naam Franziscus Maria van Eckendonk
Roepnaam Franz, Frans
Geboorteplaats Schöningsdorf (D)
Geboortedatum 26 januari 1906
Overl.plaats Roermond
Overl.datum 16 juni 1952
Partner(s) Maria Reindahl (1906-1985)
Beroep(en) beeldend kunstenaar
Der Traum des Doktors

Franziscus Maria (Franz) van Eckendonk (1906-1952) was een beeldend kunstenaar die in Deurne woonde en werkte en het beeld van Gerardus maakte dat bij de sluiting van de Gerarduskerk gevonden werd.


Franz was een zoon van Martinus van Eckendonk (Maasbree 1874-1967 Velen (D)) en Rosalia Elisabeth Wiggers (Amsterdam 1881-).

Hij huwde op 11 juli 1939 in Roermond met Maria Reindahl, (Wassenberg (D) 18 maart 1906 - Roermond 22 augustus 1985), dochter van Heinrich Reindahl en Wilhelmina Rosalia Hendrika Wintzen (Roermond -1945 Zwolle).

Uit dit huwelijk werd minstens een kind geboren:

  1. Martinus Hendricus, (Roermond - Zwolle 17 februari 1945). Drie jaar oud.

Hij ging rond 1910 in Tungerloh Pröbsting (D), nu gemeente Velen, naar de Volksschule en volgde daarna de opleiding beeldhouwer. Door weinig werk en de crises in Duitsland vertrok hij naar Nederland en nam hier alle werkzaamheden aan.

In de jaren 1932-1934 verbleef hij bij het gezin Martinus Franciscus van Grunsven en Elisabeth van Eckendonk en werkte daar als tuinier op hun bedrijf in Deurne. Elisabeth was een zus van zijn vader.

In Roermond werkte hij bij architectenbureau Joseph Cuijpers. Thuis had hij zijn eigen atelier waar hij beeldhouwwerk deed en ook schilderde. Aan de muur had hij de modellen hangen die als voorbeeld dienden voor zijn opdrachten.

Een van die opdrachten was kennelijk een bas-reliëf in hout - naar voorbeeld van een kopergravure van Albrecht Dürer - genaamd: "Der Traum des Doktors", vermoedelijk gemaakt na 1937. Dat werk kwam via een veiling begin jaren zestig bij het notarishuis aan de Stationslaan in privé-bezit van Frans Versteeg.

Door invloed van Cuijpers werkte hij veel aan en in kerken, onder andere de kerk in Horst en de Munsterkerk in Roermond. Het Deurnese Gerardusbeeld maakte hij in 1937.

Franz was niet iemand die het kunstenaarscafé bezocht, hij was meer een einzelgänger.