Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Stationsplein

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 31 jan 2016 om 21:34
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stationsplein
07.898.jpg
Foto: collectie P. van de Meulenhof
Bezig met het laden van de kaart...
Naam Stationsplein
Aanleg circa 1975

De straatnaam Stationsplein werd in 1930 voor de eerste keer officieel vastgesteld, in 1951 werd het plein omgedoopt in Pastoor Roesplein en in 1967 werd de oorspronkelijke straatnaam weer ingevoerd.

1930

Tijdens de openbare raadsvergadering van de gemeente Deurne op 28 augustus 1930 besloot de toenmalige gemeenteraad van Deurne de gemeente Deurne in dertien (13) wijken in te delen. Bij die gelegenheid werden ook de namen van diverse pleinen, wegen en straten officieel vastgesteld, waaronder "Stationsplein". In de bijlagen van besluit nr. 100 werd het plein omschreven als "te Deurne voor het station met bijgebouwen der Nederlandse spoorwegen".

1951

Tijdens de openbare raadsvergadering van 20 november 1951 werd met raadsvoorstel nr. 183 van 13 november 1951, de naam van het plein waar eerder dat jaar het pastoor Roesmonument was geplaatst, de naam pastoor Roesplein vastgesteld.

1967

In de B&W vergadering van 16 november 1967 nr. 6 besloot het college de gemeenteraad voor te stellen om de straatnaam Pastoor Roesplein weer terug te wijzigen in Stationsplein. Het oude stationsgebouw, dat ongeveer 40 meter westelijk van het huidige station, tegenover café Kuijpers en de toenmalige slagerij Van Baars lag, werd afgebroken. Bij de nieuwbouw kwam het stationsgebouw recht tegenover het oude Pastoor Roesplein te staan. Ook het nieuwe pand van Hotel Goossens schoof een stuk in oostelijke richting op en zo kon een nieuw en veel groter plein ontstaan. Het pastoor Roesmonument werd verplaatst en het plein kreeg haar oorspronkelijke naam weer terug.

Op de foto in het kader zijn midden op het huidige stationsplein de gebouwen die achter het oude hotel Goossens stonden nog goed te zien. Ook is de nieuwbouw van hotel Goossens al te zien en dan wordt het goed duidelijk hoever een en ander opgeschoven is.

Het pastoor Roes-monument dat destijds op het pastoor Roesplein stond is na enige omzwervingen uiteindelijk zonder sokkel in het Pastoor Roespark, nabij de Willibrorduskerk, geplaatst.

2015

Op 28 september 2015 begon Van Horssen Wegenbouw uit Asten, in opdracht van de gemeente Deurne, met de herinrichting van het Stationsplein. Het gehele plein ging op de schop.


















DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Stationsplein
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De spoorlijnverbinding van 1866 veranderde veel in deze omgeving. Het toegenomen verkeer rond de eerste stationsgebouwen, die zo'n 40 meter verder naar het westen stonden, trok ook horeca, handelaren en transportbedrijven aan. Het naamloze plein was vroeger veel kleiner en heette vanaf 1 januari 1955 naar de Deurnese boerenpastoor "pastoor Roesplein". Na een reconstructie / herindeling van de openbare ruimte nabij het station kreeg het toen veel grotere plein de naam "Stationsplein".
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 07.883.jpg
Getoond plaatje 07.883.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.456233° N, 5.787830° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.