Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Basisschool De Piramide
Basisschool De Piramide staat in de wijk de Koolhof.
Beginperiode
De Piramide startte op 1 augustus 1973 heel bescheiden. Het nieuwe schoolgebouw aan de Schelde was nog niet klaar en voor de 110 leerlingen vond men met vier klassen (lager onderwijs) in vier noodlokalen van het voormalig politiebureau aan de Heuvel onderdak. Twee kleuterklassen konden worden ondergebracht in de kleuterschool Het Molengrut aan de Europastraat.
Ruim twee maanden later kon men al verhuizen naar De Koolhof; de linkervleugel van het hoofdgebouw van De Piramide kon worden opgeleverd. Op 1 januari 1974 was ook de rechtervleugel klaar. Zaterdag 9 maart 1974 werd de kleuter- en lagere school de Piramide officieel geopend door burgemeester Frans Hoebens.
Er waren bij aanvang 2 kleuterklassen en 5 leerjaren (klas 1 tot en met 5). De kleuterschool had 4 lokalen met een speelhal voor de kleuters en de lagere school begon met 8 lokalen en een aula. Beide scholen hadden een aparte personeelskamer.
Naamgeving
Het gehele gebouwencomplex kreeg de naam Piramide vanwege de schuine daken van de lokalen. De naam werd tevens symbolisch gevonden: de basis voor het onderwijs krijgen de kinderen als zij als 4-jarigen de kleuterschool binnenkomen om als zij op hun 12de jaar de school verlaten, de top te hebben bereikt.
De naam werd gekozen na een wedstrijd onder de leerlingen. Opmerkelijk was dat de naam Piramide was ingestuurd door drie van de leerlingen.
Personeel van de school
Bij de opriching was hoofd van deze nieuwe school de heer F. Martens, afkomstig uit Milheeze. Omstreeks 1990 werd hij opgevolgd door J. Rijntjes, afkomstig uit Maassluis. Hij zou tot zijn pensionering in 2014 directeur van De Piramide blijven.
Uitbreiding
In 1977 volgde een uitbreiding met vier klaslokalen waarna in de jaren 1979 tot en met 1981 in totaal acht noodlokalen werden opgericht. Deze kregen de bijnaam De Blokkendoos. Tien jaar later had men over vierentwintig lokalen beschikking. De school telde bijna zevenhonderd leerlingen en 27 leerkrachten.
Terugloop
Eind jaren negentig van de vorige eeuw kreeg men te maken met leegstand door terugloop van het aantal leerlingen. De gemeente zocht naar een oplossing om andere basisscholen in het gebouw van De Piramide te laten huisvesten. Dit voornemen vond, door weerstand van de ouders en leerkrachten van de betreffende scholen, geen doorgang.
In 2009 won De Piramide de Boekenprikkel Deze prijs voor de meest effectieve en originele aanpak van leesbevordering werd samen met de Nationale Onderwijsprijs uitgereikt. De winnaar, een school van de Stichting PRODAS, ontvangt een bedrag van 5000 euro.
In het leesbevordering project De VoorleesPiramide koppelt De Piramide taalontwikkeling aan sociaal-emotionele ontwikkeling. De school organiseerde workshops voor ouders en zorgde er met opdrachtkaarten voor dat ook thuis over boeken werd gesproken.
Anno 2013 telde de school rond de 187 leerlingen verdeeld over 8 groepen. Het schoolgebouw beschikt over elf groepslokalen, een centrale aula, een kleuterhal, een speelzaal een handenarbeidlokaal en een computerlokaal. Naast de school staat de Frans Hoebenshal waar gebruik van wordt gemaakt voor de gymlessen.
Nieuwbouw
Op donderdag 5 maart 2015 hebben de kinderen van basisschool De Piramide, De Brigantijn en Spring Kinderopvang voor de brede maatschappelijke voorziening De Vlieger gezamenlijk symbolisch de eerste steen gelegd voor de brede maatschappelijke voorziening De Vlieger.
De kinderen onthulden samen met een goochelaar de eerste steen die via een lange rij van kinderen naar buiten werd gedragen waarna die werd overhandigd aan de aannemer.
In de nieuwe brede maatschappelijke voorziening worden straks beide scholen gehuisvest. De naam van het gebouw wordt De Vlieger. De namen van de scholen blijven gewoon De Piramide en De Brigantijn. In het gebouw is straks ook plek voor kinderopvang en het is de bedoeling dat er wijkactiviteiten worden georganiseerd.