Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Gemeenschapshuis De Kastanje

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Cor S (overleg | bijdragen) op 20 feb 2018 om 14:47
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gemeenschapshuis De Kastanje voor de verbouwing in 2006. Foto collectie: LHE – Harrie Martens
Het gemeenschapshuis in mei 1980.
00.788.JPG

Gemeenschapshuis De Kastanje staat op de plaats waar tot 1903 de oude Sint-Hubertuskapel stond en waar in het centrum van Liessel na 1930 een parochiehuis werd gebouwd.

In de jaren na 1970 bleek het parochiehuis niet meer aan de daaraan gestelde eisen te voldoen. Er werd daarom door de intussen opgerichte beheercommissie een plan voor een verbouwing gemaakt.

Samen met de in Liessel wonende Duitse architect Günther Dargel werd een plan ontworpen. Hierbij zou zowel in als achter het bestaande gebouw een vernieuwing doorgevoerd worden. Een voor die tijd moderne, theatervormige zaal met daar omheen een aantal verschillende ruimten werd achter het bestaande deel gebouwd.

Bij de feestelijke ingebruikname van het verbouwde gemeenschapshuis in 1976 werd ook de naam aangepast. De door Jacqueline Hanssen bedachte nieuwe naam De Kastanje werd bij de heropening van het gemeenschapshuis bekend gemaakt. Het revolutionaire ontwerp bleek later veel technische en bouwkundige mankementen te hebben.

De tekortkomingen aan het gebouw en de klachten van gebruikers en omwonenden deden het bestuur besluiten een rigoureuze verbouwing voor te bereiden. De daarmee gepaard gaande aanpassingen en kosten bezorgden het toenmalige bestuur veel zorgen. Daardoor werden na ongeveer 25 jaar gebruik alweer plannen gemaakt voor een totale vernieuwing.

In de jaren vanaf 2000 werden er zoveel tekortkomingen en ongemakken geconstateerd dat het stichtingsbestuur geen andere weg zag als een rigoureuze verbouwing. Er werden plannen ontwikkeld om te komen tot een algehele vernieuwing, die in 2006 werd gerealiseerd. De totale kosten hiervoor bedroegen ongeveer drie miljoen euro. Liessel kon toen wel over een multifunctioneel gemeenschapshuis beschikken waarmee men jarenlang vooruit zou kunnen.

De verschillende zalen en vergaderruimten kregen namen van Liesselse buurtschappen: Hoogdonk, `t Heulke, Snoerts, `t Zand, de Meulen, Leensel, 't Sloot.

Aan de zijde van de Zandstraat, met de ingang aan het marktplein, werd een filiaal van de bibliotheek gevestigd. Toen in 2011 door bezuinigingen deze voorziening is beëindigd, is deze ruimte door het gemeenschapshuis in gebruik genomen als repetitieruimte. Na weer een verbouwing is een deel van de ruimte geschikt gemaakt om er de pinautomaat van de per 1 januari 2014 gesloten Rabobank Liessel te huisvesten.

Het geheel vernieuwde gemeenschapshuis De Kastanje voldoet aan alle gestelde eisen en is een gebouw waar heel Liessel gebruik van kan maken. De Liesselse bevolking is trots op hun gemeenschapshuis.