U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hoogdonk

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto: collectie Archief Kalkzandsteenfabriek Hoogdonk.

Hoogdonk is de naam van het gebied ten noorden van Liessel. De kalkzandsteenfabriek, die aldaar gesticht werd in 1954 werd hiernaar vernoemd N.V. Kalkzandsteenfabriek "Hoogdonk"


De fabriek is juist hier gebouwd, doordat de ligging op de Peelhorst ervoor zorgt dat economisch interessante bodemlagen veel dichter aan het oppervlak liggen dan verder westelijk, in de Centrale Slenk.

Paleontologie[bewerken | brontekst bewerken]

Diverse fossielen, waaronder walviswervels en schelpen, zijn afkomstig van de zandafgraving Hoogdonk bij Liessel. Fossielen zijn herkenbare overblijfselen van planten en dieren die door natuurlijke processen zijn geconserveerd, meestal versteend doordat de mineralogische samenstelling is veranderd.

Fossielen verschaffen een beeld van de geschiedenis van het leven op aarde. Zij maken het evolutieproces in de geologische tijd aanschouwelijk en zijn een belangrijk hulpmiddel bij stratigrafisch onderzoek naar de ouderdom van onze aarde.

Heemkundekring H.N. Ouwerling heeft een aantal versteende fossielen die afkomstig zijn van de Hoogdonk. Zie ook Europese mastodont.