Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Kinderboerderij 't Gemeijnt: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 18: | Regel 18: | ||
Er werd financiële steun geboden door scholen uit de gemeenten Deurne en Helmond, [[Internaat Vreekwijk]], de [[Lions Club Deurne]], twee carnavalsverenigingen, de spaarkas van [[Restaurant Den Vergulden Helm|café-restaurant Den Vergulden Helm]], waar wethouder Van Heugten stamgast was, [[Sociëteit Walhalla|jongerensociëteit Walhalla]] de missiezusters van Asten. Toen [[Hub van Doorne]] in 1979 overleed, liet zijn weduwe het bedrag dat in plaats van bloemen werd ontvangen, overmaken naar de ''Veraart Stichting'' in Ottersum. | Er werd financiële steun geboden door scholen uit de gemeenten Deurne en Helmond, [[Internaat Vreekwijk]], de [[Lions Club Deurne]], twee carnavalsverenigingen, de spaarkas van [[Restaurant Den Vergulden Helm|café-restaurant Den Vergulden Helm]], waar wethouder Van Heugten stamgast was, [[Sociëteit Walhalla|jongerensociëteit Walhalla]] de missiezusters van Asten. Toen [[Hub van Doorne]] in 1979 overleed, liet zijn weduwe het bedrag dat in plaats van bloemen werd ontvangen, overmaken naar de ''Veraart Stichting'' in Ottersum. | ||
In [[Open Jongerencentrum De Boerderij|open jongerencentrum De Boerderij]] werd een kunstveiling gehouden met werken van kunstenaars van zowel van binnen en buiten Deurne onder meer Thijs van de Manakker, [[Willie Berkers]], [[Piet van Hoek]], [[Piet Thielen]], [[Henry van den Berkmortel]], Toon van Schijndel, Netty Dugour, Lies Put-van Swaay, mevrouw Lokin, [[Jack Harden]], Jan Hermes, [[Frans van Bommel]], [[Tij Kools]], [[Jan van Gemert]], Jan de Bresser, Ger van den Berkmortel, [[Ine Postma]], Bernard van der Wielen en Hermien van der Wielen en Thea van Hapert. | In [[Open Jongerencentrum De Boerderij|open jongerencentrum De Boerderij]] werd een kunstveiling gehouden met werken van kunstenaars van zowel van binnen en buiten Deurne onder meer Thijs van de Manakker, [[Willie Berkers]], [[Piet van Hoek]], [[Piet Thielen]], [[Hendricus Cornelis van den Berkmortel (1954)|Henry van den Berkmortel]], Toon van Schijndel, Netty Dugour, Lies Put-van Swaay, mevrouw Lokin, [[Jack Harden]], Jan Hermes, [[Frans van Bommel]], [[Tij Kools]], [[Jan van Gemert]], Jan de Bresser, Ger van den Berkmortel, [[Ine Postma]], Bernard van der Wielen en Hermien van der Wielen en Thea van Hapert. | ||
Uiteindelijk werd 240.000 gulden opgehaald om de bouwkosten te financieren. | Uiteindelijk werd 240.000 gulden opgehaald om de bouwkosten te financieren. |
Huidige versie van 17 okt 2020 om 16:28
Kinderboerderij 't Gemeijnt nabij Het Rijtven werd in 1980 opgericht.
Plannen[bewerken | brontekst bewerken]
De eerste plannen voor een kinderboerderij in Deurne kwamen van geneesheer-directeur mevrouw Maas. In een notitie van haar van halverwege de jaren 70 bevindt zich een ontwerptekening, afkomstig van haar vroegere werkgever Maria Roepaan uit Ottersum. Bestuursvoorzitter dokter Veraart onderschreef de voordelen van zo'n boerderij en er werd eind jaren 70 een commissie Kinderboerderij en Rekreatiepark het Rijtven in het leven geroepen. Daarin hadden naast vertegenwoordigers van personeel, bestuur en ouders ook een ambtenaar van de gemeente Deurne en een staflid van de Helso-bedrijven uit Helmond zitting. Het geheel werd geleid door Rijtven-directeur Albert van Duursen.
Geldinzameling[bewerken | brontekst bewerken]
Om het benodigde geld bij elkaar te brengen werd een commissie van aanbeveling in het leven geroepen met daarin onder anderen Kiske Verberne, de directeur van de Rabobank in Deurne, en Nol van Heugten, wethouder van Ruimtelijke Ordening in de gemeente Deurne en zelf ouder van een gehandicapt kind. Zij zouden de maanden daarop het boegbeeld vormen van de stuurgroep van de aktie Kinderboerderij ’t Rijtven’. De stuurgroep ging voortvarend te werk. Al tijdens de eerste vergadering kwamen er ideeën op tafel die nadien – met wisselend succes – ook daadwerkelijk werden uitgevoerd: een biggenactie, een loterij en een folder voor de bevolking van Deurne en de regio rondom.
De biggenactie, een idee dat afkomstig was van de Rabobank-directeur, hield in dat de varkensfokkers in de regio gevraagd werd om ieder een big af te staan voor het goede doel. De varkensmesters moest dan zelf de big grootbrengen, hetgeen ongeveer 150 gulden per varken opleverde.
Geld werd ook ingezameld door een loterij en giften van Stichting Steun door Rabobanken en het Nederlands Comité voor Kinderpostzegels. Er werd op 30 augustus 1978 een voetbalwedstrijd georganiseerd tussen een elftal van Rijtvenmedewerkers en het Omroep Voetbalteam Nederland, met onder anderen Kees en Monique, Albert West, de Migra’s, Jack Herp, the New Four en een aantal KRO-technici. Philips Nederland schonk de lichtarmaturen plus een geldbedrag. De firma Sonnemans uit Neerkant gaf de roosters voor de dierenverblijven. Zwemvereniging Deurnese Watervrienden hield een zwemmarathon.
Kantoorboekhandel Noud van den Eijnde organiseerde een zaalvoetbaltoernooi. De Deurnese Biljartbond haalde de topbiljarters Christ van der Smissen en de Belg Raymond Ceulemans naar Deurne. Hengelsportvereniging De Peel organiseerde een hengelwedstrijd. Het Koningin Juliana Fonds en het Anjerfonds deden een schenking.
Er werd financiële steun geboden door scholen uit de gemeenten Deurne en Helmond, Internaat Vreekwijk, de Lions Club Deurne, twee carnavalsverenigingen, de spaarkas van café-restaurant Den Vergulden Helm, waar wethouder Van Heugten stamgast was, jongerensociëteit Walhalla de missiezusters van Asten. Toen Hub van Doorne in 1979 overleed, liet zijn weduwe het bedrag dat in plaats van bloemen werd ontvangen, overmaken naar de Veraart Stichting in Ottersum.
In open jongerencentrum De Boerderij werd een kunstveiling gehouden met werken van kunstenaars van zowel van binnen en buiten Deurne onder meer Thijs van de Manakker, Willie Berkers, Piet van Hoek, Piet Thielen, Henry van den Berkmortel, Toon van Schijndel, Netty Dugour, Lies Put-van Swaay, mevrouw Lokin, Jack Harden, Jan Hermes, Frans van Bommel, Tij Kools, Jan van Gemert, Jan de Bresser, Ger van den Berkmortel, Ine Postma, Bernard van der Wielen en Hermien van der Wielen en Thea van Hapert.
Uiteindelijk werd 240.000 gulden opgehaald om de bouwkosten te financieren.
Opening[bewerken | brontekst bewerken]
De door aannemersbedrijf Aldenzee gebouwde kinderboerderij werd op 1 juni 1980 feestelijk geopend door burgemeester Van Genabeek. Dat gebeurde door het onthullen van de naam, het hijsen van een vlag en het loslaten van postduiven. Van Duursen verwoordde de doelstelling van de kinderboerderij als volgt:
- Deze kinderboerderij heeft behalve een opvoedkundige functie ook een ontmoetingsfunctie. Het project is een ideaal middel om een liefdevol contact tot stand te brengen tussen de pupil, ouders, broers en zussen.
Stichting Vrienden van het Rijtven en Stichting ORO vierden op locatie Het Rijtven in Deurne op 22 mei 2005 feestelijk het 25-jarig bestaan. Er was een Boerenmarkt en er waren allerlei (kermis)attracties voor kinderen.
De doelstelling van de kinderboerderij bleef in de loop van de jaren hetzelfde. In 1995 kwam er een boerderijgroep, een tuingroep en een buitengroep.
Daarnaast kwam er in de stallen van de boerderij een belevingsgroep met arbeidsmatige activiteiten ook veel aandacht is voor sfeer en beleving, zoals bijvoorbeeld het knuffelen van dieren.
Ontmoetingsplek[bewerken | brontekst bewerken]
’s Middags en in de weekenden staan de deuren van de boerderij altijd open voor het personeel, cliënten, familie en bezoekers uit de omgeving. De dinsdag is gereserveerd voor de scholen. Zij kunnen op afspraak een bezoek brengen aan de boerderij.
De stichting ‘Vrienden van Het Rijtven’ steunde steeds de kinderboerderij door de sponsoring van allerlei projecten, die ten goede komen aan de boerderij en de speeltuin die op het terrein aanwezig is.
Bij de voering van het tweede lustrum van de kinderboerderij in 1990 kwam er een eendenvijver bij.