U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Zorgcentrum Het Rijtven

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Het Rijtven)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Rijtven in 1971.
Foto: collectie Ton Hartjens
Rijtven paviljoen Bussel 1.
Foto: collectie Gemeente Deurne

Het Rijtven is een zorgcentrum voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten van de Stichting ORO aan de Helmondseweg in Deurne.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Het zorgcentrum is rechtstreeks voortgekomen uit de zorg die eind jaren 1950 geboden werd door de Zusters Franciscanessen te Asten. Zij namen toen de zorg op zich voor een vijftal geestelijk gehandicapten, onder wie Antonet Aarts (1950-1999). Zij vestigden zich in een oud schoolgebouwtje in Ommel. Eén van de verpleegkundigen van het eerste uur was de Deurnese zuster Renata.

Deze zusters leidden ook het Leonardushuis te Beek en Donk. Toen dat te klein en ondoelmatig werd, kochten zij in 1963 van Staatsbosbeheer een bosperceel van 18 hectare genaamd 't Rijtven nabij café De Barrier in het Zandbos. De bouwwerkzaamheden op dit terrein werden door aannemer Van Bree uit Someren uitgevoerd; de architect was de heer Hansen uit Rosmalen. Op 6 oktober 1969 werd van het nieuwe complex het eerste gebouw, de huidige Biekorf, betrokken. Aanvankelijk zou het geheel 't Rijtven gaan heten. Omdat deze locatie organisatorisch verbonden was met het Leonardushuis in Beek en Donk werd toch gekozen voor de naam Leonardushuis. Later werd deze naam alsnog vervangen door 't Rijtven. In januari 1974 werd de Stichting Het Rijtven bij notariële akte opgericht.

Uitbreidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1976 kwamen er twee nieuwe gebouwen op het Rijtven-terrein: een kloostergebouw, het "zustershuis" (nu De Terp) en een administratief gebouw met woonfaciliteiten (nu De Waag).

In 1977 werd een tweede paviljoen geopend (nu De Bussel) en kwamen de bewoners uit Beek en Donk naar Deurne.

Buitenhuizen[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop der jaren kwamen er verschillende buitenhuizen bij, die nauw gelieerd waren aan Het Rijtven, zoals in Bakel en in de Stationslaan 15-17 in Deurne (1981), in Asten (1982) en de Romeinstraat 28 (1987).

Leiding[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1977 was de algehele leiding in handen van dhr. Albert van Duursen (1935-1988). Na een interimperiode van negen maanden met de heer G. Moussault en 9 maanden met de heer F. van Gorp werd per 1 september 1988 de heer P. Bekkers de nieuwe directeur. Dokter Maas droeg in 1977 de medische leiding over aan de kinderarts dr. Henny van der Heijden. Later nam Eimert Kooijman waar op het Rijtven. Na zijn vertrek was de leiding in handen van dokter Hoedemakers.

Kinderboerderij[bewerken | brontekst bewerken]

De kinderboerderij 't Gemeijnt met het bijbehorende wandelgebied en wandelpaden kwam in 1980 tot stand, nadat een inzamelingscomité onder leider van burgemeester Van Genabeek, geestelijk adviseur Hein Tops, directeur Van Duuren van het Rijtven en met gulle steun van veel anderen gelden had ingezameld voor de bouw en aanleg. Architect Gijs van de Broek ontwierp het geheel en aannemer Aldenzee van de Helmondseweg bouwde het. Het beheer van de boerderij en omgeving werd ondergebracht bij de daartoe opgerichte Veraartstichting.

Weer een uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In november 1997 werd de capaciteit van Het Rijtven uitgebreid met vijf nieuwe buitenwoningen in de nieuwbouwwijk de Vennen in Deurne-West waar ook al enkele particuliere woningen staan en hebben elk twee groepen van zes bewoners. De huizen zijn identiek en bestaan uit twee spiegelbeeldige delen van een hal, een wasruimte, een grote huiskamer, badkamers en zes slaapkamers, in het midden verbonden door een keuken. Op de verdieping is nog een slaapkamer voor de leiding. De indeling van de huizen verschilt echter en is aangepast aan de behoeften van de bewoners. De wooneenheden zijn ontworpen door architect Dolf Leesberg uit Deurne, die samen met collega H. Lijnkamp een architectenbureau had in Helmond.

Straten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 november 2004 werden op het ORO-terrein de volgende straatnamen vastgesteld: Heertgank, Het Erf, De Loop, Den Dreef en Het Gebint.