Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u ons hier mailen
Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand kunt u ons van 10 tot 12 uur bezoeken in het heemhuis.

Zusters Franciscanessen: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:26.165.jpg|thumb|350px|De eerste drie novicen die op 23 juni 1844 in Veghel werden onthaald. Klik op het icoon voor meer informatie.<br> Foto: collectie Zrs Franciscanessen SFIC Veghel]]
[[Bestand:26.165.jpg|thumb|350px|De eerste drie novicen die op 23 juni 1844 in Veghel werden onthaald. Klik op het icoon voor meer informatie.<br><small>Foto collectie zusters Franciscanessen SFIC Veghel</small>]]
[[Bestand:26.573.jpg|thumb|450px|De zusters Franciscanessen op 28 september 1948.br><small>Foto collectie zusters Franciscanessen SFIC Veghel</small>]]
De '''zusters Franciscanessen''' zijn vrouwen van verschillende kloostercongregaties die als [[Derde Orde]] de regel van Sint-Franciscus volgen. De Franciscanessen ontplooien meestal wereldlijke activiteiten, zoals in zorg en onderwijs; het zijn actieve zusters. Daarin verschillen zij van de Clarissen, die als Tweede Orde een contemplatief leven leiden.


==Algemeen==
 
De '''Franciscanessen''' zijn vrouwen van verschillende kloostercongregaties die als [[Derde Orde]] de regel van Sint-Franciscus volgen. De Franciscanessen ontplooien meestal wereldlijke activiteiten, zoals in zorg en onderwijs ("actieve" zusters). Daarin verschillen zij van de Clarissen, die als Tweede Orde een contemplatief leven leiden.
==Zusters Franciscanessen der Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Moeder Gods uit Veghel==
Er bestaat een zeer groot aantal Rooms-katholieke congregaties die behoren tot de Zusters Franciscanessen.  
Er bestaat een zeer groot aantal rooms-katholieke congregaties die behoren tot de zusters Franciscanessen. Voor de [[gemeente Deurne en Liessel]] en later de [[gemeente Deurne]] waren vooral de zusters Franciscanessen der Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Moeder Gods van belang. Dit is een katholieke Franciscaanse kloostercongregatie te Veghel die ook wel wordt aangeduid als ''zusters Franciscanessen SFIC'' (Franciscan Sisters of the Immaculate Conception). Vanweg het grote belang van deze congregatie voor Deurne wordt die in DeurneWiki  ook wel kortweg aangeduid als ''zusters Franciscanessen''.  
Voor de [[gemeente Deurne en Liessel]] en later de [[gemeente Deurne]] waren van belang:
==Veghel==
De  '''“Zusters Franciscanessen der Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Moeder Gods”,''' een katholieke Franciscaanse kloostercongregatie te Veghel en anno 2014 aangeduid als “Zusters Franciscanessen SFIC” (Franciscan Sisters of the Immaculate Conception), van zeer groot belang en zijn in DeurneWiki  genoemd onder de titel '''Zusters Franciscanessen'''.  


===Geschiedenis===
===Geschiedenis===
Aanzet tot de vorming van de kloostercongregatie in Veghel werd gegeven door Deken Bernadinus Johannes van Miert, pastoor en bouwheer te Veghel. Vanaf 1834 werkten er in Veghel zusters van de Bossche congregatie van de Choorstraat. Van Miert wilde een onafhankelijke congregatie te Veghel en verkreeg van de apostolisch vicaris van Bisdom 's-Hertogenbosch, de bekende monseigneur. Joannes Zwijsen, na veel verwikkelingen toestemming over te gaan tot het stichten van een eigen zustercongregatie.
Aanzet tot de vorming van de kloostercongregatie in Veghel werd gegeven door deken Bernadinus Johannes van Miert, pastoor en bouwheer te Veghel. Vanaf 1834 werkten er in Veghel zusters van de Bossche congregatie van de Choorstraat. Van Miert wilde een onafhankelijke congregatie in Veghel en kreeg van de apostolisch vicaris van het bisdom 's-Hertogenbosch, de bekende monseigneur Joannes Zwijsen, na veel verwikkelingen toestemming tot het stichten van een eigen zustercongregatie.
Op 23 juni 1844 werden de eerste drie novicen, Koosje van Miert, nichtje van deken van Miert, [[Maria Elisabeth van Hoof (1822-1883)]] uit Veghel (later eerste huisoverste in Deurne) en Maria Francisca de Roij uit Oirschot, met een warm welkom in Veghel onthaald. Met hun vestiging te Veghel wordt 1844 beschouwd als stichtingsjaar van de congregatie.
 
Op 23 juni 1844 werden de eerste drie novicen, Koosje van Miert, een nicht van deken Van Miert, [[Maria Elisabeth van Hoof (1822-1883)|Maria Elisabeth van Hoof]] uit Veghel, later eerste huisoverste in Deurne, en Maria Francisca de Roij uit Oirschot met een warm welkom in Veghel onthaald. Met hun vestiging in Veghel wordt 1844 beschouwd als het stichtingsjaar van de congregatie.
 
De zusters lenigden de sociale noden van de inwoners van de gemeente en droegen bij aan het vormen van een hechte katholieke gemeenschap.  


De zusters lenigden de sociale noden van de inwoners van de gemeente en droegen bij aan het vormen van een hechte katholieke gemeenschap. Gezien het voorgaande doelen wij in DeurneWiki met “Zusters Franciscanessen”, mits nadrukkelijk anders vermeld, uitsluitend op de kloostercongregatie te Veghel.
===Deurne de eerste nevenvestiging===
In 1856 kwamen de eerste vier zusters Franciscanessen uit Veghel naar [[Deurne (plaats)|Deurne]] en concentreerden ze zich op het stichten van een [[liefdehuis]], diverse scholen en een gasthuis voor ouden van dagen. Later ontstond door de inzet van de zusters in de [[Sint-Willibrordusparochie (Deurne)|oude parochie]] van Deurne zelfs het [[Sint-Jozefziekenhuis]].  


===Deurne eerste nevenvestiging===
In de loop van de tijd waren de zusters Franciscanessen uit Veghel op vier plaatsen in de gemeente Deurne actief, namelijk de
In 1856 kwamen de eerste vier zusters Franciscanessen uit Veghel naar [[Deurne (plaats)|Deurne]] en concentreerden ze zich op het stichten van een [[Liefdehuis]], diverse scholen en een gasthuis voor ouden van dagen. Later ontstond door de inzet van de zusters in de “[[oude parochie]]” van Deurne zelfs het [[Sint-Jozefziekenhuis]].  
# [[zusters Franciscanessen in Deurne (1856-1985)]],
# [[zusters Franciscanessen in Helenaveen (1884-1986)]],
# [[zusters Franciscanessen in Zeilberg (1914-1960)]] en
# [[zusters Franciscanessen in Neerkant (1917-1970)]].


In de loop der tijd waren de Zusters Franciscanessen uit Veghel op vier plaatsen in de gemeente actief:
==Zusters Franciscanessen van de Heilige Antonius van Padua uit Asten==
# [[Zusters Franciscanessen in Deurne (1856-1985)]]
# [[Zusters Franciscanessen in Helenaveen (1884-1986)]]
# [[Zusters Franciscanessen in Zeilberg (1914-1960)]]
# [[Zusters Franciscanessen in Neerkant (1917-1970)]]
[[Bestand:26.573.jpg|thumb|450px|klik op de foto voor meer informatie]]


===Geschiedenis===
===Geschiedenis===
De congregatie is opgericht in Boerdonk (Noord-Brabant) door pastor Gerardus van Schijndel op 17 februari 1913 met als belangrijkste doel het missiewerk, het liefst onder de allerarmsten. Later werden ook onderwijs en wijkverpleging ter hand genomen.  
Deze congregatie werd opgericht in Boerdonk (Noord-Brabant) door pastoor Gerardus van Schijndel op 17 februari 1913 met als belangrijkste doel het missiewerk, het liefst onder de allerarmsten. Later werden ook onderwijs en wijkverpleging ter hand genomen.
In 1921 betrok de congregatie het huis in Asten aan de Wilhelminastraat 27 omdat de congregatie zich gestaag uitbreidde. Op dit adres werden moederhuis en noviciaat gevestigd en vanuit dit huis vertrokken de zusters naar de missie.
In 1921 betrok de congregatie het huis in Asten aan de Wilhelminastraat 27 omdat de congregatie zich gestaag uitbreidde. Op dit adres werden moederhuis en noviciaat gevestigd en vanuit dit huis vertrokken de zusters naar de missie.
Vanaf het begin zette de congregatie zich ook in voor mensen uit de omgeving van Asten. De zusters legden ziekenbezoek af, waakten bij de ernstig zieken en verzorgden de wijkverpleging in samenwerking met het Wit Gele Kruis.
Vanaf het begin zette de congregatie zich ook in voor mensen uit de omgeving van Asten. De zusters legden ziekenbezoek af, waakten bij de ernstig zieken en verzorgden de wijkverpleging in samenwerking met het Wit Gele Kruis.
Regel 36: Regel 37:
De verpleging van de gehandicapte kinderen was al kleinschalig begonnen in Ommel in 1954. In 1961 betrokken de zusters het Leonardushuis in Beek en Donk, overgenomen van de zusters van Schijndel. De congregatie kocht in 1967 het huis met de naastliggende school. Er was daar plaats voor veertig geestelijk gehandicapte kinderen.  
De verpleging van de gehandicapte kinderen was al kleinschalig begonnen in Ommel in 1954. In 1961 betrokken de zusters het Leonardushuis in Beek en Donk, overgenomen van de zusters van Schijndel. De congregatie kocht in 1967 het huis met de naastliggende school. Er was daar plaats voor veertig geestelijk gehandicapte kinderen.  


De congregatie kocht in Deurne in 1963 een stuk grond ter grootte van 18 ha, "[[het Rijtven]]" genaamd. Drie hectare daarvan zou mogen worden bebouwd. Aanvankelijk werden er vier paviljoens gebouwd voor zwaar geestelijk gehandicapte kinderen.  
De congregatie kocht in Deurne in 1963 een stuk grond ter grootte van 18 hectaren, [[het Rijtven]] genaamd. Drie hectaren daarvan zou mogen worden bebouwd. Aanvankelijk werden er vier paviljoens gebouwd voor zwaar geestelijk gehandicapte kinderen.  
Door omstandigheden kon het complex echter pas in juli 1970 betrokken worden.
Door omstandigheden kon het complex echter pas in juli 1970 betrokken worden.


In 1973 waren er acht zusters werkzaam voor negentig geestelijk gehandicapte kinderen. In Beek en Donk werkten in die tijd nog tien zusters met zeventig kinderen. De twee instellingen hebben dus naast elkaar bestaan. Het werk werd gedaan in nauwe samenwerking met 'Maria Roepaan' te Ottersum.  
In 1973 waren er acht zusters werkzaam voor negentig geestelijk gehandicapte kinderen. In Beek en Donk werkten in die tijd nog tien zusters met zeventig kinderen. De twee instellingen hebben dus naast elkaar bestaan. Het werk werd gedaan in nauwe samenwerking met huize Maria Roepaan te Ottersum.
 
In 1977 verhuizen de zusters van Beek en Donk met de kinderen naar Deurne en voegden zich bij de zusters en kinderen daar.  
In 1977 verhuizen de zusters van Beek en Donk met de kinderen naar Deurne en voegden zich bij de zusters en kinderen daar.  
De zusters woonden in een huisje van het Rijtven en verhuisden 1977 naar de Rijtvensedreef 12 (dichter bij het centrum) om leven en werk te kunnen scheiden.  
De zusters woonden in een huisje van het Rijtven en verhuisden 1977 naar de Rijtvensedreef 12, dichter bij het centrum, om leven en werk te kunnen scheiden.  


Na hun pensionering bleven een paar zusters in het Rijtven werkzaam als vrijwilligster en als vrijwilligsters in de parochie van Deurne. In 2000 werd de Rijtvensedreef 12 verkocht en vestigden de zusters zich in Asten en Moergestel. Het Rijtven is anno 2008 onderdeel van de stichting ORO te Helmond.
Na hun pensionering bleven een paar zusters in het Rijtven werkzaam als vrijwilligster en als vrijwilligsters in de parochie van Deurne. In 2000 werd Rijtvensedreef 12 verkocht en vestigden de zusters zich in Asten en Moergestel. Het Rijtven is tegenwoordig onderdeel van stichting ORO te Helmond.


==Asten==
Zie ook het overzicht van alle [[missiezusters van Asten die in Deurne hebben gewoond]].
Zusters Franciscanessen van de H. Antonius van Padua; Congregatie van de Missiezusters Franciscanessen van de Heilige Antonius en zijn  in DeurneWiki  genoemd onder de titel Missiezusters van Asten. Zie ook het overzicht van alle [[Missiezusters van Asten die in Deurne hebben gewoond]].


==Externe links==
{{Appendix|2=
*[http://www.sficnet.org/  Zusters Franciscanessen SFIC  (Veghel)]
*[http://www.sficnet.org/  Zusters Franciscanessen SFIC  (Veghel)]
*[http://www.oroschrijftgeschiedenis.nl  Website www.oroschrijftgeschiedenis.nl over de  Zusters Franciscanessen van de H. Antonius van Padua (Missiezusters van Asten)]
*[http://www.oroschrijftgeschiedenis.nl  ORO schrijft geschiedenis]
----
{{references}}
}}


[[Categorie:Zusters Franciscanessen van Veghel]]
[[Categorie:kloosterorde]]

Versie van 7 okt 2018 17:59

De eerste drie novicen die op 23 juni 1844 in Veghel werden onthaald. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto collectie zusters Franciscanessen SFIC Veghel
De zusters Franciscanessen op 28 september 1948.br>Foto collectie zusters Franciscanessen SFIC Veghel

De zusters Franciscanessen zijn vrouwen van verschillende kloostercongregaties die als Derde Orde de regel van Sint-Franciscus volgen. De Franciscanessen ontplooien meestal wereldlijke activiteiten, zoals in zorg en onderwijs; het zijn actieve zusters. Daarin verschillen zij van de Clarissen, die als Tweede Orde een contemplatief leven leiden.


Zusters Franciscanessen der Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Moeder Gods uit Veghel

Er bestaat een zeer groot aantal rooms-katholieke congregaties die behoren tot de zusters Franciscanessen. Voor de gemeente Deurne en Liessel en later de gemeente Deurne waren vooral de zusters Franciscanessen der Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Moeder Gods van belang. Dit is een katholieke Franciscaanse kloostercongregatie te Veghel die ook wel wordt aangeduid als zusters Franciscanessen SFIC (Franciscan Sisters of the Immaculate Conception). Vanweg het grote belang van deze congregatie voor Deurne wordt die in DeurneWiki ook wel kortweg aangeduid als zusters Franciscanessen.

Geschiedenis

Aanzet tot de vorming van de kloostercongregatie in Veghel werd gegeven door deken Bernadinus Johannes van Miert, pastoor en bouwheer te Veghel. Vanaf 1834 werkten er in Veghel zusters van de Bossche congregatie van de Choorstraat. Van Miert wilde een onafhankelijke congregatie in Veghel en kreeg van de apostolisch vicaris van het bisdom 's-Hertogenbosch, de bekende monseigneur Joannes Zwijsen, na veel verwikkelingen toestemming tot het stichten van een eigen zustercongregatie.

Op 23 juni 1844 werden de eerste drie novicen, Koosje van Miert, een nicht van deken Van Miert, Maria Elisabeth van Hoof uit Veghel, later eerste huisoverste in Deurne, en Maria Francisca de Roij uit Oirschot met een warm welkom in Veghel onthaald. Met hun vestiging in Veghel wordt 1844 beschouwd als het stichtingsjaar van de congregatie.

De zusters lenigden de sociale noden van de inwoners van de gemeente en droegen bij aan het vormen van een hechte katholieke gemeenschap.

Deurne de eerste nevenvestiging

In 1856 kwamen de eerste vier zusters Franciscanessen uit Veghel naar Deurne en concentreerden ze zich op het stichten van een liefdehuis, diverse scholen en een gasthuis voor ouden van dagen. Later ontstond door de inzet van de zusters in de oude parochie van Deurne zelfs het Sint-Jozefziekenhuis.

In de loop van de tijd waren de zusters Franciscanessen uit Veghel op vier plaatsen in de gemeente Deurne actief, namelijk de

  1. zusters Franciscanessen in Deurne (1856-1985),
  2. zusters Franciscanessen in Helenaveen (1884-1986),
  3. zusters Franciscanessen in Zeilberg (1914-1960) en
  4. zusters Franciscanessen in Neerkant (1917-1970).

Zusters Franciscanessen van de Heilige Antonius van Padua uit Asten

Geschiedenis

Deze congregatie werd opgericht in Boerdonk (Noord-Brabant) door pastoor Gerardus van Schijndel op 17 februari 1913 met als belangrijkste doel het missiewerk, het liefst onder de allerarmsten. Later werden ook onderwijs en wijkverpleging ter hand genomen.

In 1921 betrok de congregatie het huis in Asten aan de Wilhelminastraat 27 omdat de congregatie zich gestaag uitbreidde. Op dit adres werden moederhuis en noviciaat gevestigd en vanuit dit huis vertrokken de zusters naar de missie. Vanaf het begin zette de congregatie zich ook in voor mensen uit de omgeving van Asten. De zusters legden ziekenbezoek af, waakten bij de ernstig zieken en verzorgden de wijkverpleging in samenwerking met het Wit Gele Kruis.

Nevenvestiging in Deurne

De activiteiten van deze zusters in de regio zuidoost Brabant waren gericht op de verpleging en verzorging van gehandicapte kinderen en ook wijkzorg bij het Wit-Gele Kruis Liessel.

De verpleging van de gehandicapte kinderen was al kleinschalig begonnen in Ommel in 1954. In 1961 betrokken de zusters het Leonardushuis in Beek en Donk, overgenomen van de zusters van Schijndel. De congregatie kocht in 1967 het huis met de naastliggende school. Er was daar plaats voor veertig geestelijk gehandicapte kinderen.

De congregatie kocht in Deurne in 1963 een stuk grond ter grootte van 18 hectaren, het Rijtven genaamd. Drie hectaren daarvan zou mogen worden bebouwd. Aanvankelijk werden er vier paviljoens gebouwd voor zwaar geestelijk gehandicapte kinderen. Door omstandigheden kon het complex echter pas in juli 1970 betrokken worden.

In 1973 waren er acht zusters werkzaam voor negentig geestelijk gehandicapte kinderen. In Beek en Donk werkten in die tijd nog tien zusters met zeventig kinderen. De twee instellingen hebben dus naast elkaar bestaan. Het werk werd gedaan in nauwe samenwerking met huize Maria Roepaan te Ottersum.

In 1977 verhuizen de zusters van Beek en Donk met de kinderen naar Deurne en voegden zich bij de zusters en kinderen daar. De zusters woonden in een huisje van het Rijtven en verhuisden 1977 naar de Rijtvensedreef 12, dichter bij het centrum, om leven en werk te kunnen scheiden.

Na hun pensionering bleven een paar zusters in het Rijtven werkzaam als vrijwilligster en als vrijwilligsters in de parochie van Deurne. In 2000 werd Rijtvensedreef 12 verkocht en vestigden de zusters zich in Asten en Moergestel. Het Rijtven is tegenwoordig onderdeel van stichting ORO te Helmond.

Zie ook het overzicht van alle missiezusters van Asten die in Deurne hebben gewoond.

Bronnen, noten en/of referenties