Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u ons hier mailen
Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand kunt u ons van 10 tot 12 uur bezoeken in het heemhuis.

Liefdehuis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Liefdehuis, in de 19e begin 20e eeuw vaak een liefdegesticht genoemd, was de vroegere aanduiding voor wat we later een klooster zouden noemen.


Liefdehuis als naam werd vroeger niet vaak gebruikt, liefdegesticht werd meer gebruikt. Het refereerde aan de liefdewerken van de zusters, het zonder betaling helpen van mensen met scholing voor kinderen, gezondheidszorg en opvang. De opvang gebeurde vaak in het gasthuis. De zusters woonden vaak in het liefdehuis of in een deel van het gasthuis, dan vaak afgezonderd van de andere bewoners.

Oorspronkelijke werd Huize St. Joseph aan de Visser aangeduid als Liefdehuis- of liefdegesticht “onder bescherming van de H. Joseph”, zo staat het ook in de oude boeken van de zusters Franciscanessen in Veghel en in het memoriaal van de kloostergemeenschap in Deurne. De naam “klooster” werd in die tijd nog niet gebruikt, dat was pas vanaf circa 1872 het geval.

Niettemin werden die benamingen in de volksmond ook nog in de eerste helft van de 20e eeuw veelvuldig gebezigd. De gemeente Deurne en Liessel had in de periode 1918-1939 zelfs een speciaal bevolkingsregister aangelegd om de bewoners van de gestichten te registreren. Later heeft het woord “gesticht” een dermate negatieve lading meegekregen dat het in onbruik is geraakt.

In de gemeente waren navolgende “gestichten” geregistreerd:[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Referenties
  1. Er zijn zelfs oude perspublicaties gevonden waarin Huize st. Joseph aan de Kruisstraat nog een “gesticht” genoemd werd.