Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Brandweer van Deurne: verschil tussen versies
k (Pieter K heeft pagina Brandweer Deurne hernoemd naar Brandweer van Deurne) |
|
(geen verschil)
|
Versie van 4 jan 2018 14:09
Fout: de afbeelding is beschadigd of bestaat niet
Brandweer Deurne werd formeel pas in 1932 opgericht.
In 1923 werd in de gemeente Deurne het brandweerwerk ondergebracht bij de afdeling Openbare Werken. De technisch ambtenaar werd daarbij benoemd tot beheerder van de brandweer. Er waren toen vrijwilligers die oproepbaar waren. Van een brandweerorganisatie was echter toen nog geen sprake.
De provincie was niet tevreden met de gebrekkige situatie in Deurne, hetgeen in 1932 resulteerde in de formele oprichting van een brandweerorganisatie.
Er werden een commandant, een administrateur en een aantal vrijwilligers benoemd. Met de aankoop van een open manschappenwagen met daarachter een motorspuit op volbanden werd de Deurnese brandweer dat jaar gemotoriseerd. Maar er kwamen meer veranderingen. Zo ontwierp toenmalig commandant Cornelis van den Broek (1897-1981) zelf een motorspuit, die het jaar daarop werd aangeschaft en een onderkomen vond in Deurne.
De open manschappenwagen werd halverwege de Tweede Wereldoorlog van een dak voorzien en voortaan in Liessel gestationeerd. Daar had men eveneens de beschikking over een draagbare motorspuit. Deurne schafte toen een trekker / manschappenwagen aan, opnieuw getekend door commandant Van den Broek. Het voertuig werd in 1943 gebouwd op een chassis van een Chevrolet dat van een boer was gekocht. Drie jaar later kwam er een Austin-bellenwagen bij.
In alle kerkdorpen waren verder slangenwagens voor achter de fiets, die tot 1964 operationeel waren. In 1951 werd met de aankoop van drie GMC-legerwagens gestart met de vervanging van het rijdend materieel. Er kwam een tweede bellenwagen bij. Het materieel werd verdeeld over de kernen Deurne, Liessel, Neerkant en Helenaveen. In 1963 werd in Deurne een droogpoederwagen geplaatst . Het jaar daarna werd een groot deel van het rijdend materieel vervangen, net als in 1981, 1998, 1999 en in 2000.
Joost van den Broek (1961) is de brandweercommandant. Aangezien zijn vader en grootvader hem als zodanig voorgingen is deze functie daarmee sinds 1932 een familieaangelegenheid.
Locaties
Anno 2012 telt het korps van Deurne 49 leden en heeft het twee posten:
- De Brandweerkazerne aan de Antoon Coolenlaan waarin twee tankautospuiten, een hulpverleningsvoertuig en de droogpoederwagen (uit 1963) zijn gestationeerd.
- De Brandweerkazerne Neerkant beschikt alleen over een tankautospuit.
Zie het artikel brandspuithuizen en brandweerkazernes in Deurne voor een historisch overzicht van de verschillende locaties waar de brandweer in de loop van de tijd gehuisvest was.