Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brandspuithuizen en brandweerkazernes in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit karakteristieke gebouwtje bij het gemeentehuis, toen nog links en rechts voorzien van een dubbele draaideur, was van 1923 tot 1938 het brandspuithuis van de brandweer van Deurne-centrum.
1=Cornelis van den Broek "d'n Technische", commandant2=Antoon van Griensven, ondercommandant3=Jantje Bekkers "De Snor"4=Jan Koppens, pompbediende5=Drikus Bekkers, pompbediende6=Marinus Barten7=Jos van de Mortel8= Ties van Griensven9=Frits Obers10=Peer van Griensven11=Jan Kuipers12=Harrie van der Steijn13= Frans van Nunen14=Sjef Coopmans
De vrijwillige Brandweer Deurne in 1932 met de eerste brandweerauto en motorbrandspuit. Het gebouwtje, gelegen tussen het postkantoor en het gemeentehuis, was van 1923 tot 1938 het brandspuithuis van Deurne-Centrum.
Ga met de muis over de foto voor de namen. Doorklikken voor meer details van de persoon.
Foto: collectie Ton Hartjens]]
De brandweerkazerne aan de Heuvelstraat.

De brandweer van Deurne was in de loop in diverse Brandspuithuizen en brandweerkazernes gevestigd.

De brandweerkazerne aan de Martinetstraat

Algemeen[bewerken]

Tot de bouw van het raadhuis in Deurne werd de brandspuit bij particulieren gestald. Met het gereedkomen van het raadhuis in 1805 kreeg de gemeente Deurne en Liessel voor het eerst de beschikking over een eigen brandspuithuis.

Door de jaren heen werden diverse gebouwen als brandspuithuis of brandweerkazerne bestemd en gebruikt:

Brandspuithuizen Deurne[bewerken]

  • Het eerste brandspuithuis was van 1805 tot circa 1896 gevestigd geweest op de begane grond van het oude raadhuis naast de kerk.
  • Het tweede brandspuithuis was van circa 1896 tot 1923 gevestigd in het nieuwe gemeentehuis op de begane grond in een ruimte van 7,36 x 5,81 m met de ingang aan de zijde van de Schoolstraat, de huidige Martinetstraat.
  • Bij de verbouwing van het gemeentehuis in 1923 werd de brandspuit ondergebracht in het karakteristieke gebouwtje dat de verbinding vormde tussen het gemeentehuis en het postkantoor. De brandspuit, toen al een heus voertuig, bleef daar tot 1938 en moest toen ruimte maken voor de verbouwing van het gemeentehuis in 1939.

Brandweerkazernes Deurne[bewerken]

Tijdelijke brandweerkazerne[bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Rijksbrandweer in de stroschuur van de Boerenbond aan de Vlierdenseweg 4 gevestigd en waren er ongeveer dertig brandweerauto’s gestald.