Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brandweerkazerne Neerkant

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Op de foto is een oude brandweerwagen van Neerkant te zien

In 1990 kreeg Neerkant een vernieuwde brandweerkazerne. De brandweerkazerne Neerkant werd in december 1990 officieel geopend.


Met het opzij trekken van een gordijn, bestaande uit de vlaggen van brandweer en de EHBO, werd de nieuwe brandweerkazerne in Neerkant officieel geopend. Deze handeling werd verricht door burgemeester Smeets van Deurne en de heer P.M. Sieben, voorzitter van de Stichting Bejaardenwerk Neerkant. Vervolgens overhandigde de burgemeester de sleutel van het gebouw aan de Neerkantse brandweercommandant H. Tijssen en mocht iedereen binnen een kijkje nemen.

De heer P.M. Sieben liet weten hoe een en ander tot stand was gekomen. In mei 1988 had zijn stichting aan de gemeente Deurne een toezegging gedaan van 250.000 gulden omdat het bestuur er alles aan wilde doen de brandweerkazerne voor Neerkant te behouden. Een belangrijk argument hierbij was om de veiligheid met name voor de oudere inwoners van Neerkant te waarborgen. Brandweercommandant Martinus Cornelis van den Broek (1928-2013) blikte terug op de geschiedenis van de Neerkantse brandweer.

In 1944 werd het brandspuithuisje door oorlogsgeweld verwoest en het materiaal zolang opgeborgen in een loods van de firma Broekmans. De gemeente kocht in 1953 een oud munitiedepot aan op de Keulsebaan en dat was tot en met 1990 in gebruik als brandweerkazerne.

Het gebouwtje werd wel enkele keren aangepast en verbouwd, maar de behuizing bleef toch veel te krap. Nadat in april 1986 de nieuwe brandweeraccommodatie in Deurne was geopend, werden de klachten uit Neerkant steeds krachtiger en in maart 1989 waren de plannen rond.

Er moesten echter nog wel wat financiële hobbels worden genomen omdat het plan bijna 150.000 gulden duurder uitviel dan oorspronkelijk was geraamd. Maar precies een jaar later kon uiteindelijk met de bouw worden gestart.