Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Sint-Vincentiusmolen: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Verwijst door naar Windmolen van Zeilberg)
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
#REDIRECT:[[Windmolen van Zeilberg]]
[[Bestand:08.937.jpg|thumb|300px|De Sint-Vincentiusmolen]]
''' Sint-Vincentiusmolen ''' was de naam voor de [[Windmolen van Zeilberg]], de  huidige beltmolen '''Maria-Antoinette''', in de periode dat de [[Sint-Vincentiusvereniging Zeilberg]] eigenaar was.
 
 
==Algemeen==
Eigenaar [[Nicolaas Hubertus Goossens (1873-1948)]] en echtgenote Maria Elisabeth Jeuken hadden maar een kind namelijk Johannes Josephus Antonius Goossens (1908-1934).  Hun zoon stierf  op 12 maart 1934 door een ernstige ziekte. Het echtpaar besloot de molen voor een klein bedrag te verkopen aan het Armenbestuur.  Op 19 april 1934 verkochten zij de molen voor 3000 gulden aan de Sint-Vincentiusvereniging Zeilberg. De eerste 2000 gulden van de koopsom werden echter door Klaas Goossens en zijn vrouw kwijtgescholden. Het restantbedrag moest voor 1 mei 1936 voldaan worden. Klaas Goossens bleef als technisch adviseur voor de vereniging beschikbaar.
 
==Huurders van de molen==
De molen werd door de Sint-Vincentiusvereniging verhuurd, telkens voor een periode van drie opeenvolgende jaren met een opzegtermijn van drie maanden. Bij geen opzegging werd het contract automatisch met drie jaar verlengd. De huurders waren verplicht de molen te onderhouden.
 
===Gebroeders Holten===
Op één juni 1934 verhuurde de Sint-Vincentiusvereniging de molen aan de gebroeders [[Johannes Cornelis Holten (1883-1957)|Johan]] en [[Petrus Caspar Adrianus Holten (1887-1966)|Piet Holten]]. De gebroeders waren reeds eigenaar van [[Holten's Molen]] aan de [[Veldstraat]]. Johan bleef actief op de molen aan de Veldstraat en Piet ging met de gehuurde Sint-Vincentiusmolen aan de slag.
 
President van de vereniging was toen J.H. van Ooij en secretaris -penningmeester van de Sint-Vincentiusmolen was L. v.d. Mortel. De gebroeders Holten huurden de molen tot 1 juni 1937.
 
===Leo Veltmans===
Op 1 juni 1937 werd [[Leonard Jakob Veltmans (1852-1891)]] de nieuwe huurder van de molen. In drukke tijden werd hij bijgestaan door Sip van Kampen, Toon van de Mortel en Toon Munsters. Het bestuur. Leo Veltmans ging in de woning rechts naast de molen wonen. De bestuurssamenstelling van de vereniging was onveranderd. Leo Veltmans huurde de molen tot 30 augustus 1951.
 
===Gebroeders Van Aarssen===
Op 30 augustus 1951 verhuurden president H. Janssen en secretaris-penningmeester L. van de Mortel de molen aan de gebroeders Van Aarssen voor vierhonderd gulden per jaar.
Piet van Aarssen ging in de woning rechts naast de molen wonen en zijn broer Michael betrok een noodwoning achter de molen.
 
==Oorlogsschade==
Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] liep de molen schade op, de vereniging ontving hiervoor een compensatie  van 118 gulden met vermelding van schadedatum 30 september 1944.
 
==Verkoop==
Op 3 maart 1960 werd huurder [[Petrus Hubertus Joseph van Aarssen (1925-?)|Piet van Aarssen]] eigenaar van de molen met de gehele molenaarsinventaris voor een bedrag van 15.000,- gulden. De verkoop werd namens de vereniging ondertekend door president J. van der Burgt en secretaris-penningmeester M. van den Eijnden. De Sint-Vincentiusvereniging Zeilberg werd per 21 oktober 1973 opgeheven.
 
==Literatuur==
*[[Wilhemus Maria Crommentuijn (1958)|W.M. (Willy) Crommentuijn]] – [[100 jaar molen in Zeilberg 1893-1993]]
 
[[Categorie:Windmolen]]
[[Categorie:Rijksmonument in Deurne]]

Versie van 25 nov 2015 18:20

De Sint-Vincentiusmolen

Sint-Vincentiusmolen was de naam voor de Windmolen van Zeilberg, de huidige beltmolen Maria-Antoinette, in de periode dat de Sint-Vincentiusvereniging Zeilberg eigenaar was.


Algemeen

Eigenaar Nicolaas Hubertus Goossens (1873-1948) en echtgenote Maria Elisabeth Jeuken hadden maar een kind namelijk Johannes Josephus Antonius Goossens (1908-1934). Hun zoon stierf op 12 maart 1934 door een ernstige ziekte. Het echtpaar besloot de molen voor een klein bedrag te verkopen aan het Armenbestuur. Op 19 april 1934 verkochten zij de molen voor 3000 gulden aan de Sint-Vincentiusvereniging Zeilberg. De eerste 2000 gulden van de koopsom werden echter door Klaas Goossens en zijn vrouw kwijtgescholden. Het restantbedrag moest voor 1 mei 1936 voldaan worden. Klaas Goossens bleef als technisch adviseur voor de vereniging beschikbaar.

Huurders van de molen

De molen werd door de Sint-Vincentiusvereniging verhuurd, telkens voor een periode van drie opeenvolgende jaren met een opzegtermijn van drie maanden. Bij geen opzegging werd het contract automatisch met drie jaar verlengd. De huurders waren verplicht de molen te onderhouden.

Gebroeders Holten

Op één juni 1934 verhuurde de Sint-Vincentiusvereniging de molen aan de gebroeders Johan en Piet Holten. De gebroeders waren reeds eigenaar van Holten's Molen aan de Veldstraat. Johan bleef actief op de molen aan de Veldstraat en Piet ging met de gehuurde Sint-Vincentiusmolen aan de slag.

President van de vereniging was toen J.H. van Ooij en secretaris -penningmeester van de Sint-Vincentiusmolen was L. v.d. Mortel. De gebroeders Holten huurden de molen tot 1 juni 1937.

Leo Veltmans

Op 1 juni 1937 werd Leonard Jakob Veltmans (1852-1891) de nieuwe huurder van de molen. In drukke tijden werd hij bijgestaan door Sip van Kampen, Toon van de Mortel en Toon Munsters. Het bestuur. Leo Veltmans ging in de woning rechts naast de molen wonen. De bestuurssamenstelling van de vereniging was onveranderd. Leo Veltmans huurde de molen tot 30 augustus 1951.

Gebroeders Van Aarssen

Op 30 augustus 1951 verhuurden president H. Janssen en secretaris-penningmeester L. van de Mortel de molen aan de gebroeders Van Aarssen voor vierhonderd gulden per jaar. Piet van Aarssen ging in de woning rechts naast de molen wonen en zijn broer Michael betrok een noodwoning achter de molen.

Oorlogsschade

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de molen schade op, de vereniging ontving hiervoor een compensatie van 118 gulden met vermelding van schadedatum 30 september 1944.

Verkoop

Op 3 maart 1960 werd huurder Piet van Aarssen eigenaar van de molen met de gehele molenaarsinventaris voor een bedrag van 15.000,- gulden. De verkoop werd namens de vereniging ondertekend door president J. van der Burgt en secretaris-penningmeester M. van den Eijnden. De Sint-Vincentiusvereniging Zeilberg werd per 21 oktober 1973 opgeheven.

Literatuur