Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Soemeersingel 95: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
k (Pieter K heeft pagina Wilhelminahoeve (Helenaveen) hernoemd naar Soemeersingel 95)

Versie van 18 feb 2015 16:29

Boerderij, genaamd Wilhelminahoeve
27.608.JPG
Locatie Soemeersingel 97, Helenaveen
Start bouw 1908
Monument status Rijksmonument

De Wilhelminahoeve is gelegen aan de schilderachtige Soemeersingel in Helenaveen en ligt ingeklemd tussen de natuurgebieden de Deurnese Peel en Mariapeel.

Omschrijving

Wilhelminahoeve is een ontginningsboerderij van het kop-romp type, gelegen aan de westelijke zijde van de Helenavaart en maakt deel uit van een reeks hoeven in Helenaveen, die de Maatschappij Helenaveen heeft gebouwd met steun van het Koning Willem III-fonds. De hoeve is gebouwd in 1908 en vertoont typologisch verwantschap met de, gedeeltelijk gesloopte, in 1912 gebouwde Oranjehoeve, en de in 1913 gebouwde Hoeve Willem III, die beide eveneens aan de westelijke zijde van de Helenavaart gesitueer zijn. De opzet van deze boerderijen was afgestemd opmelkveehouderij.

Strijd

De ontginningsboerderij was eind 20e begin 21e eeuw inzet van een verhitte strijd met aan de ene kant de milieubeweging werkgroep Behoud de Peel en anderzijds de bewoners van de historische panden aan de Soemeersingel waarbij de milieubeweging streefde naar een koppeling van de de natuurgebieden de Deurnese Peel en Mariapeel ten koste van de strook asfalt (Soemeersingel) en de aangrenzende historische panden..

Bewoningsgeschiedenis

De eerste pachter van de boerderij was Johannes van Mullekom (1863-1929), die op de hoeve met 16 hectare bouwland startte met een renteloos voorschot was 1000 gulden uit het Koning Willem III-fonds.
Op zaterdag 18 juni 2011 werd in de achterzijde van het monumentale pand het bedrijf van Marjolein van der Zwaan en Anna van Osch “ Cocoon Interieur en Ontwerp” officieel geopend.