U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Soemeersingel 95

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boerderij, genaamd Wilhelminahoeve
27.608.JPG
Locatie Soemeersingel 97, Helenaveen
Start bouw 1908
Bouwstijl Kop-romp type
Monumentnummer 517781
Monument status Rijksmonument

De Wilhelminahoeve is gelegen aan de schilderachtige Soemeersingel in Helenaveen en ligt ingeklemd tussen de natuurgebieden de Deurnese Peel en Mariapeel.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Wilhelminahoeve is een ontginningsboerderij van het kop-romp type, gelegen aan de westelijke zijde van de Helenavaart en maakt deel uit van een reeks hoeven in Helenaveen, die de Maatschappij Helenaveen heeft gebouwd met steun van het Koning Willem III-fonds. De hoeve is gebouwd in 1908 en vertoont typologisch verwantschap met de, gedeeltelijk gesloopte, in 1912 gebouwde Oranjehoeve, en de in 1913 gebouwde Hoeve Willem III, die beide eveneens aan de westelijke zijde van de Helenavaart gesitueer zijn. De opzet van deze boerderijen was afgestemd opmelkveehouderij.

Strijd[bewerken | brontekst bewerken]

De ontginningsboerderij was eind 20e begin 21e eeuw inzet van een verhitte strijd met aan de ene kant de milieubeweging werkgroep Behoud de Peel en anderzijds de bewoners van de historische panden aan de Soemeersingel waarbij de milieubeweging streefde naar een koppeling van de de natuurgebieden de Deurnese Peel en Mariapeel ten koste van de strook asfalt (Soemeersingel) en de aangrenzende historische panden..

Bewoningsgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste pachter van de boerderij was Johannes van Mullekom (1863-1929), die op de hoeve met 16 hectare bouwland startte met een renteloos voorschot was 1000 gulden uit het Koning Willem III-fonds.
In 1983 werd de hoeve bewoond door de gebroeders Van der Zwaan
Op zaterdag 18 juni 2011 werd in de achterzijde van het monumentale pand het bedrijf van Marjolein van der Zwaan en Anna van Osch “ Cocoon Interieur en Ontwerp” officieel geopend.