Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Vogelwerkgroep De Kulert: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
'''Vogelwerkgroep De Kulert''' werd in 1980 opgericht door een aantal leden van [[IVN afdeling Deurne]] met bijzondere belangstellingen voor vogels. Na opheffing van IVN-Deurne in 2008 ging de vogelwerkgroep zelfstandig verder.
'''Vogelwerkgroep De Kulert''' werd in 1980 opgericht door een aantal leden van [[IVN afdeling Deurne]] met bijzondere belangstellingen voor vogels. Na opheffing van IVN-Deurne in 2008 ging de vogelwerkgroep zelfstandig verder.


== Vroegere activiteiten ==


Vele jaren werd vergaderd in een bovenzaal van het [[Hofke van Marijke]] onder leiding van [[Wilhelmus Jozef Cornelis Verhoeven (1931-2017)|Wim Verhoeven]]. Regelmatig werden er ook excursies georganiseerd. Een groot project was de bouw en oplevering van de oeverzwaluwwand bij [[De Brink]] in [[Liessel]] in mei 1995. De wand is nooit door oeverzwaluwen gebruikt.<ref>https://www.gpswalking.nl/wandeling/291/Rondom_Liessel</ref>
'''Activiteiten algemeen'''


== Huidige activiteiten ==
De werkgroep organiseert wandel- en fietstochten, excursies, lezingen, houdt vogeltellingen, richt tentoonstellingen in, plaatst nestelkasten en  zorgt voor goede leefomstandigheden voor de vogels zoals de aanleg van oeverzwaluwranden. Binnen de werkgroep houden een aantal leden zich speciaal bezig met roofvogels, kerk- en steenuilen, gierzwaluwen en het plaatsen van nestkastjes.


De werkgroep organiseert wandeltochten, houdt vogeltellingen, plaatst nestelkasten en  zorgt voor goede leefomstandigheden voor de vogels zoals de aanleg van oeverzwaluwranden.
'''Historisch overzicht'''


Vanaf 2007 wordt samengewerkt met [[ZLTO Deurne]] om broedplaatsen van weidevogels als kieviten en grutto's te markeren en bij de bewerking van het land te omzeilen. De bijeenkomsten van de werkgroep worden gehouden in het [[natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd]].
[[Koen Janssen (1933-1997)|Koen Janssen]] en [[Johannes Jacobus Mathijs Maria Wasser (1922-1999)|Jo Wasser]] waren de initiatiefnemers en oprichters van de vogelwerkgroep.
Binnen de werkgroep houden een aantal leden zich speciaal bezig met roofvogels, kerk- en steenuilen, gierzwaluwen en het plaatsen van nestkastjes.


De wijze waarop de [[gemeente Deurne]] rond 2000 omging met de klachten van de omwonende over roekenoverlast bij het [[Klein Kasteel]] en de [[Wiegershof]] wekte hevige weerstand bij vogelwerkgroep De Kulert.  
Vele jaren vergaderde de werkgroep in een bovenzaal van het [[Hofke van Marijke]], later in het [[natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd|natuur- en milieu centrum De Ossenbeemd]].


== Leden ==
Een groot project was de bouw en oplevering van de oeverzwaluwwand bij [[De Brink]] in [[Liessel]] in mei 1995. De wand werd nooit door oeverzwaluwen gebruikt.<ref>Website ''[https://www.gpswalking.nl/wandeling/291/Rondom_Liessel GPS-wandelen in binnen- en buitenland - Rondom Liessel]''</ref>


Enkele bekende leden van de vogelwerkgroep waren/zijn [[Wilhelmus Jozef Cornelis Verhoeven (1931-2017)|Wim Verhoeven]], Hans van Stratum (1944-2007), Martijn van Stratum, Harrie Hoeben, Harrie Relou, Piet Jegerings, Milan van Bree, Nico Vinken, Jan Vinken, Hans Munsters, Tineke Verburg en Annie Joppe.
In 1997 spande de werkgroep zich in om in de Algemene Politie Verordening (APV) het verzamelen van mierenpoppen strafbaar te stellen. Om dat jaar werd ook een excursie naar Vlierland georganiseerd.
 
In 1998 werd een steenuilwerkgroep opgericht, waaraan een aantal leden van de werkgroep kerkuilbescherming deelnamen en die zich aansloot bij het Steenuilenoverleg Nederland (Stone).
 
De wijze waarop de [[gemeente Deurne]] rond 2000 omging met de klachten van de omwonende over [[roeken]]overlast bij het [[Klein Kasteel]] en de [[Wiegershof]] wekte hevige weerstand bij vogelwerkgroep De Kulert.
 
Vanaf 2007 wordt samengewerkt met [[ZLTO Deurne]] om broedplaatsen van weidevogels als kieviten en grutto's te markeren en bij de bewerking van het land te omzeilen.
 
De werkgroep stond  onder leiding van [[Wilhelmus Jozef Cornelis Verhoeven (1931-2017)|Wim Verhoeven]], [[Ton Gielens]], [[Karel Bladder]], en  [[Milan van Bree]].
 
Voor een overzicht van de tegenwoordige activiteiten, het bestuur  en de leden in verleden en heden zie de [https://www.vwgdekulert.nl website van de vogelwerkgroep].


{{appendix}}
{{appendix}}

Huidige versie van 27 okt 2021 om 14:59

Kúlet is dialect voor wulp, het een misvatting dat het toponiem Kulert daarvan komt.
Collectie briefhoofden heemkundekring

Vogelwerkgroep De Kulert werd in 1980 opgericht door een aantal leden van IVN afdeling Deurne met bijzondere belangstellingen voor vogels. Na opheffing van IVN-Deurne in 2008 ging de vogelwerkgroep zelfstandig verder.


Activiteiten algemeen

De werkgroep organiseert wandel- en fietstochten, excursies, lezingen, houdt vogeltellingen, richt tentoonstellingen in, plaatst nestelkasten en zorgt voor goede leefomstandigheden voor de vogels zoals de aanleg van oeverzwaluwranden. Binnen de werkgroep houden een aantal leden zich speciaal bezig met roofvogels, kerk- en steenuilen, gierzwaluwen en het plaatsen van nestkastjes.

Historisch overzicht

Koen Janssen en Jo Wasser waren de initiatiefnemers en oprichters van de vogelwerkgroep.

Vele jaren vergaderde de werkgroep in een bovenzaal van het Hofke van Marijke, later in het natuur- en milieu centrum De Ossenbeemd.

Een groot project was de bouw en oplevering van de oeverzwaluwwand bij De Brink in Liessel in mei 1995. De wand werd nooit door oeverzwaluwen gebruikt.[1]

In 1997 spande de werkgroep zich in om in de Algemene Politie Verordening (APV) het verzamelen van mierenpoppen strafbaar te stellen. Om dat jaar werd ook een excursie naar Vlierland georganiseerd.

In 1998 werd een steenuilwerkgroep opgericht, waaraan een aantal leden van de werkgroep kerkuilbescherming deelnamen en die zich aansloot bij het Steenuilenoverleg Nederland (Stone).

De wijze waarop de gemeente Deurne rond 2000 omging met de klachten van de omwonende over roekenoverlast bij het Klein Kasteel en de Wiegershof wekte hevige weerstand bij vogelwerkgroep De Kulert.

Vanaf 2007 wordt samengewerkt met ZLTO Deurne om broedplaatsen van weidevogels als kieviten en grutto's te markeren en bij de bewerking van het land te omzeilen.

De werkgroep stond onder leiding van Wim Verhoeven, Ton Gielens, Karel Bladder, en Milan van Bree.

Voor een overzicht van de tegenwoordige activiteiten, het bestuur en de leden in verleden en heden zie de website van de vogelwerkgroep.

Bronnen, noten en/of referenties