Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Doctor Huub van Doorneweg: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:09.212.jpg|thumb|right|350px|Opening van de Dr. Huub van Doorneweg in oktober 1965 door burgemeester Frans Hoebens in het bijzijn van dr. Hub van Doorne.<br>
[[Bestand:09.212.jpg|thumb|350px|Opening van de Dr. Huub van Doorneweg in oktober 1965 door burgemeester Frans Hoebens in het bijzijn van dr. Hub van Doorne.<br><small>foto collectie Ton Hartjens</small>]]
Foto: collectie Ton Hartjens]]
De '''Doctor Huub van Doorneweg''' is genoemd naar de Deurnese industrieel en [[DAF]]-oprichter [[Hubert Jozef van Doorne (1900-1979)|Hub van Doorne]].
 
De '''Doctor Huub van Doorneweg''' is genoemd naar de [[Deurne]]se industrieel en [[DAF]] oprichter [[Hub van Doorne|'''Hub''' van Doorne]].


== Situering ==
== Situering ==
 
De Doctor Huub van Doorneweg ligt op het [[Kranenmortel (bedrijventerrein)|bedrijventerrein Kranenmortel]]  in Deurne en verbindt de  [[ Liesselseweg]] met de [[Kranenmortelweg]]. De weg loopt evenwijdig aan de [[Spoorweg|spoorlijn Eindhoven-Venlo]].<br> De [[Indumastraat]] en de [[Energiestraat]] monden uit op de Dr. Huub van Doorneweg. Over de huidige groenstrook tussen de spoorlijn en de Doctor Huub van Doorneweg liep vroeger het westelijke gedeelte van de [[Clarinetweg]].
De Doctor Huub van Doorneweg ligt op het bedrijventerrein [[Kranenmortel (bedrijventerrein)| Kranenmortel]]  in [[Deurne]], begint bij de kruising [[Gerard Bildersstraat]] - [[ Liesselseweg ]], vervangt deels de [[Clarinetweg]] en eindigt bij het fietspad naar de nieuwe kortere Clarinetweg. De weg loopt evenwijdig aan de [[Spoorweg|spoorlijn Eindhoven-Venlo]].<br> De [[Indumastraat]] en de [[Energiestraat]] monden uit op de Dr. Huub van Doorneweg.


== Onthulling ==
== Onthulling ==
 
Hub van Doorne, die het straatnaambordje zelf onthulde nadat besloten was de weg naar hem te vernoemen, zag dat zijn voornaam onjuist geschreven was. De gemaakte fout werd nooit hersteld, maar werd bij het [[Hub van Doornepark]] niet opnieuw gemaakt. De gemeente Deurne heeft een twijfelachtige reputatie hoog te houden wat betreft [[foute straatnamen]], en de Doctor/Dr. Hu(u)b van Doorneweg spant daarbij de kroon.
Hub van Doorne, die het straatnaambordje zelf onthulde nadat besloten was de weg naar hem te vernoemen, zag dat zijn voornaam onjuist geschreven was. De gemaakte fout is nooit hersteld maar is bij het [[Hub van Doornepark]] ook niet opnieuw gemaakt.  


Ook Tilburg, de stad waar de [[VDT|VDT-fabriek]] gevestigd werd, eerde Hub van Doorne met een “Doctor Hub van Doorneweg”.
Ook Tilburg, de stad waar de [[VDT|VDT-fabriek]] gevestigd werd, eerde Hub van Doorne met een “Doctor Hub van Doorneweg”.
Regel 16: Regel 12:
== Historische context ==
== Historische context ==
*Parallelwegen zijn een veelvoorkomend fenomeen langs spoorwegen. De [[Textielstraat]], [[Tramstraat]], [[Amstel]] en [[Parallelweg]] in Deurne zijn daar ook voorbeelden van. De Doctor Huub van Doorneweg is met zijn huidige tracé, inclusief het van de spoorweg afbuigende gedeelte aan de westzijde, dan ook al in de 19e eeuw aangelegd.
*Parallelwegen zijn een veelvoorkomend fenomeen langs spoorwegen. De [[Textielstraat]], [[Tramstraat]], [[Amstel]] en [[Parallelweg]] in Deurne zijn daar ook voorbeelden van. De Doctor Huub van Doorneweg is met zijn huidige tracé, inclusief het van de spoorweg afbuigende gedeelte aan de westzijde, dan ook al in de 19e eeuw aangelegd.
*Op 28 augustus 1930, toen er voor het eerst officieel de straatnamen in Deurne vastgelegd werden, werd er ook al een straat naar Hub van Doorne genoemd namelijk de [[Van Doornestraat]]. Lang heeft de “Van Doornestraat” het echter niet volgehouden want bij een raadsbesluit van 7 november 1930 werd de straat omgedoopt in “Lindenlaan”.
*Op 28 augustus 1930, toen er voor het eerst officieel de straatnamen in Deurne vastgelegd werden, werd er ook al een straat naar Hub van Doorne genoemd namelijk de [[Van Doornestraat]]. Lang hield de “Van Doornestraat” het echter niet vol want bij een raadsbesluit van 7 november 1930 werd de straat omgedoopt in “[[Lindenlaan]]”.
 
Ter hoogte van de Doctor Huub van Doornestraat werden in 1994, 2009, 2011 en 2024 opgravingen gedaan waarbij een eeuwenoude [[kannenbuizen uit Zeilberg|waterleiding van kannenbuizen]], die over de [[Peelrandbreuk]] van de horst  naar de slenk liep, werd aangetroffen, met de beide waterputten aan de uiteinden.
<gallery widths=350 heights=250>
09.209.jpg
09.210.jpg
00.281.jpg
09.211.jpg
09.213.jpg
Dr. Hub van Doorneweg Deurne 2009.jpg|2009
Straatnaambordje Dr. Hub van Doorneweg in 2009-2.jpg|2009
Straatnaambordje Dr. Hub van Doorneweg 2021.jpg|2021
</gallery>


[[Categorie:Straat]]
[[Categorie:Straat]]
[[Categorie:Foute straatnaam]]

Huidige versie van 8 jun 2024 om 17:36

Opening van de Dr. Huub van Doorneweg in oktober 1965 door burgemeester Frans Hoebens in het bijzijn van dr. Hub van Doorne.
foto collectie Ton Hartjens

De Doctor Huub van Doorneweg is genoemd naar de Deurnese industrieel en DAF-oprichter Hub van Doorne.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

De Doctor Huub van Doorneweg ligt op het bedrijventerrein Kranenmortel in Deurne en verbindt de Liesselseweg met de Kranenmortelweg. De weg loopt evenwijdig aan de spoorlijn Eindhoven-Venlo.
De Indumastraat en de Energiestraat monden uit op de Dr. Huub van Doorneweg. Over de huidige groenstrook tussen de spoorlijn en de Doctor Huub van Doorneweg liep vroeger het westelijke gedeelte van de Clarinetweg.

Onthulling[bewerken | brontekst bewerken]

Hub van Doorne, die het straatnaambordje zelf onthulde nadat besloten was de weg naar hem te vernoemen, zag dat zijn voornaam onjuist geschreven was. De gemaakte fout werd nooit hersteld, maar werd bij het Hub van Doornepark niet opnieuw gemaakt. De gemeente Deurne heeft een twijfelachtige reputatie hoog te houden wat betreft foute straatnamen, en de Doctor/Dr. Hu(u)b van Doorneweg spant daarbij de kroon.

Ook Tilburg, de stad waar de VDT-fabriek gevestigd werd, eerde Hub van Doorne met een “Doctor Hub van Doorneweg”.

Historische context[bewerken | brontekst bewerken]

  • Parallelwegen zijn een veelvoorkomend fenomeen langs spoorwegen. De Textielstraat, Tramstraat, Amstel en Parallelweg in Deurne zijn daar ook voorbeelden van. De Doctor Huub van Doorneweg is met zijn huidige tracé, inclusief het van de spoorweg afbuigende gedeelte aan de westzijde, dan ook al in de 19e eeuw aangelegd.
  • Op 28 augustus 1930, toen er voor het eerst officieel de straatnamen in Deurne vastgelegd werden, werd er ook al een straat naar Hub van Doorne genoemd namelijk de Van Doornestraat. Lang hield de “Van Doornestraat” het echter niet vol want bij een raadsbesluit van 7 november 1930 werd de straat omgedoopt in “Lindenlaan”.

Ter hoogte van de Doctor Huub van Doornestraat werden in 1994, 2009, 2011 en 2024 opgravingen gedaan waarbij een eeuwenoude waterleiding van kannenbuizen, die over de Peelrandbreuk van de horst naar de slenk liep, werd aangetroffen, met de beide waterputten aan de uiteinden.