U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sjabloon:Geschiedenisfeitje: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(13 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Een gewelddadige lift van Helmond naar Deurne'''
{{#ask:
 
[[Category:Historisch feitje]]
''door Anton Visser''
|format=embedded
 
|order=random
Rutger Rutten en Gijsbert Verdellen uit Horst moesten in februari 1629 van Helmond naar [[Deurne]].
  |limit=1
In Helmond ontmoetten ze Aert Jan Eerkens en Wilbert Janssen, die ook die kant op moesten.
  |searchlabel=
Rutger en Gijsbert vroegen of ze op de kar mee mochten, omdat het tussen Helmond en Deurne in de buurt van De Bottel nogal slijkerig en moeilijk begaanbaar was.<br>
}}
Dat mochten ze wel, maar dan moesten ze de liftgevers wel eerst een paar potten bier geven.
Maar het verliep niet zo gunstig voor de twee lifters.
 
Toen ze ter hoogte van [[Grote Bottel (buurtschap)|De Bottel]] kwamen, kregen de twee partijen een woordenwisseling en Wilbert Janssen trok de lifters met een houweel van de kar. Inzet van de ruzie was het gratis meerijden. De voerlui wilden namelijk opnieuw op bier getrakteerd worden. Gijsbert zei daarop dat ze in Helmond hun al voor een paar stuivers een “stoep”<ref>Een ''stoop'' is een oude inhoudsmaat en staat gelijk met twee en 'n halve liter.</ref> bier hadden gekregen.
 
De voerlui echter wilde van hun nog een stoop bier. Het ging zelfs zover dat Eerkens en Janssen dreigden dat de lifters er niet levend vanaf zouden aankomen als aan hun verzoek niet werd voldaan. Gevolg was dat er, met gebruikmaking van het  houweel door de voerlui, flink gevochten werd.
 
Later toonde Gijsbert Verdellen zijn verwondingen aan de [[schepen]]en van Deurne: een wond aan zijn rechteroor, een blauw gezwollen rechterschouder en verder verwondingen over heel zijn lichaam.<ref>Het relaas is terug te vinden in het Rechterlijk Archief van Deurne RHCe toegang 13183 inv.nr. 41 d.d. 8 februari 1629</ref>
 
{{Appendix}}
 
<noinclude>[[categorie:Historisch feitje]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>

Huidige versie van 3 jan 2024 om 17:34

Een gevaarlijk sujet per fiets gevangen

Een gevaarlijk sujet per fiets gevangen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is bekend dat Driekske Althuizen een hele goede wielrenner was. Dat het wielrennen bij de Althuizens in het bloed zat, bewees de Deurnese veldwachter Althuizen samen met zijn collega Huizing bij de achtervolging van een ontsnapte gevangene, zoals blijkt uit onderstaand bericht.

In De Zuid-Willemsvaart van 1 april 1899 stond onder Helmond het volgende bericht:

De alhier van diefstal verdachte L. Smits wist Woensdagmorgen tusschen 11 en 12 uur uit de gevangenis te ontsnappen. Nadat door den inspecteur van politie alhier in verschillende richtingen was getelegrafeerd en de politieagent H. Althuizen naar Deurne was gezonden om in vereeniging met de aldaar gestationneerde Rijksveldwachters Huijsing en Althuizen[1] den ontvluchte op te sporen, mocht het dezen gelukken den vluchteling tusschen Deurne en Venray, per fiets in te halen en hem weder naar Deurne terug te brengen.
Aldaar aangekomen werd hij direct door H. Althuizen als den ontsnapten herkend en voorloopig in het bewaringslokaal gebracht. Met den trein van 5 uur werd hij door den Brigadier Huijsing en H. Althuizen naar hier getransporteerd en wederom in het lokaal, waaruit hij ontvlucht was, opgesloten, echter met zulke voorzorgsmaatregelen, dat hem den lust om weder te ontvluchten geheel ontnomen werd.
Uit op hem bevonden brieven is de Inspecteur gebleken, dat hij uit de gevangenis van Düsseldorf op 16 dezer was ontslagen, en direct daarna naar die in Werrisheim was overgebracht, waar hij eveneens wegens misdrijf met anderen wordt vervolgd.
Uit een en ander valt dus op te maken, dat hij vermoedelijk onder het transport aan de Duitsche politie of wel uit de gevangenis is ontsnapt en alzoo de politie alhier een gevaarlijk sujet heeft gevangen genomen.
Na nogmaals verhoord te zijn, bleef hij alle schuld van diefstal, alsmede de verbreking van het bewaringslokaal ontkennen en weigerde zelfs op vragen, die hem minder gepast voorkwamen, te antwoorden. Hedenmorgen is hij naar Roermond getransporteerd.
De Rijkspolitie van Deurne alsmede de gemeente-politie alhier heeft eer van haar werk.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Hoogstwaarschijnlijk is hier veldwachter Pieter Francois Althuizen, een oom van Driekske, bedoeld. De vader van Driekske was ook veldwachter, maar hij was in 1899 niet meer in dienst.