Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Een gewelddadige lift van Helmond naar Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Een gewelddadige lift van Helmond naar Deurne[bewerken]

Rutger Rutten en Gijsbert Verdellen uit Horst moesten in februari 1629 van Helmond naar Deurne. In Helmond ontmoetten ze Aert Jan Eerkens en Wilbert Janssen, die ook die kant op moesten. Rutger en Gijsbert vroegen of ze op de kar mee mochten, omdat het tussen Helmond en Deurne in de buurt van De Bottel nogal slijkerig en moeilijk begaanbaar was.
Dat mochten ze wel, maar dan moesten ze de liftgevers wel eerst een paar potten bier geven. Maar het verliep niet zo gunstig voor de twee lifters.

Toen ze ter hoogte van De Bottel kwamen, kregen de twee partijen een woordenwisseling en Wilbert Janssen trok de lifters met een houweel van de kar. Inzet van de ruzie was het gratis meerijden. De voerlui wilden namelijk opnieuw op bier getrakteerd worden. Gijsbert zei daarop dat ze in Helmond hun al voor een paar stuivers een “stoep”[1] bier hadden gekregen.

De voerlui echter wilde van hun nog een stoop bier. Het ging zelfs zover dat Eerkens en Janssen dreigden dat de lifters er niet levend vanaf zouden aankomen als aan hun verzoek niet werd voldaan. Gevolg was dat er, met gebruikmaking van het houweel door de voerlui, flink gevochten werd.

Later toonde Gijsbert Verdellen zijn verwondingen aan de schepenen van Deurne: een wond aan zijn rechteroor, een blauw gezwollen rechterschouder en verder verwondingen over heel zijn lichaam.[2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Een stoop is een oude inhoudsmaat en staat gelijk met twee en 'n halve liter.
  2. Het relaas is terug te vinden in het Rechterlijk Archief van Deurne RHCe toegang 13183 inv.nr. 41 d.d. 8 februari 1629