Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Blokpostweg: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
("Anno" liever vermijden en "tegenwoordig" gebruiken, einddatum vermelden als verandering heeft plaatsgevonden.)
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''Blokpostweg''' was tot 1953 de verbindingsweg tussen de [[Helmondseweg]] ([[Rakt]]) en de [[Beukelsdijk]] nabij de [[Bikkels]] in [[Vlierden]].
{|style="float:right;" class="wikitable"
|{{
#display_map:lines=
51.465986, 5.749416:
51.464729, 5.748568:
51.462439, 5.751179:
~Blokpostweg~lBlokpostweg ~blue~0.72~5;
51.462439, 5.751179:
51.458375, 5.755853:
~Blokpostweg~lBlokpostweg ~red~0.35~3;
|height=400
|width=400
}}
|}
De '''Blokpostweg''' was tot 1953 de verbindingsweg tussen de [[Helmondseweg]] ([[Rakt]]) en de [[Beukelsdijk]].




De Blokpostweg was de verbindingsweg tussen de Helmondseweg, midden in het [[Zandbos]], met de aan de andere kant van de [[spoorweg]]  gelegen Beukelsdijk. Het zandweggetje moet al heel lang bestaan hebben want bij de aanleg van de spoorweg  in 1866 werd het doorsneden door de spoorweg en moest er een spoorwegovergang aangebracht worden. De spoorbomen werden ter plaatse bediend door de bewoners van [[wachtpost 27]] die in de directe nabijheid van de spoorwegovergang was gebouwd.
De Blokpostweg was vroeger de verbindingsweg tussen de Helmondseweg, midden in het [[Zandbos]], met de aan de andere kant van de [[Spoorweg Eindhoven-Venlo|spoorweg]]  gelegen Beukelsdijk. Het zandweggetje was van oudsher een gedeelte van de [[Weg van Molenhof naar Bottel|Bottelweg]] die van de [[Molenhof]] naar de [[Grote Bottel]] liep. Bij de aanleg van de spoorweg  in 1866 werd die weg doorsneden en werd er een [[Lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne|spoorwegovergang]] aangebracht. De spoorbomen werden ter plaatse bediend door de bewoners van [[wachtpost 27]] die aan de noordzijde van de spoorwegovergang was gebouwd.


Toen in 1953 de spoorwegovergang buiten gebruik gesteld werd is het weggedeelte aan de Vlierdense kant geheel verdwenen en in de omliggende landbouwgrond opgenomen.  Het weggedeelte aan de andere kant van de spoorlijn is nu opgenomen in het netwerk van naamloze bosweggetjes in het zandbos dat gelegen is tussen de [[Barrier]] en de Rakt en rond 1925 is aangeplant.  
In 1953 werd de spoorwegovergang buiten gebruik gesteld en is het weggedeelte ten zuiden van de spoorlijn opgenomen in de omliggende landbouwgrond.  Het weggedeelte ten noorden van de spoorlijn is opgenomen in het netwerk van naamloze bosweggetjes in het Zandbos tussen de [[Barrier]] en de [[Rakt]] en rond 1925 werd aangeplant.  


Door de bomenrijen die over een lengte van 100 tot 150 meter vanaf de spoorlijn aan weerskanten van het weggetje staan is heel goed te zien wat de exacte ligging van de weg destijds was.  
Door de bomenrijen die over een lengte van 100 tot 150 meter vanaf de spoorlijn aan weerskanten van het weggetje staan is heel goed te zien wat de exacte ligging van de weg destijds was.  
[[Bestand:Blokpostweg Deurne.jpg|thumb|400px|De Blokpostweg, of wat daar van over is, in Deurne. Foto collectie Theo Vosmeer.]]
==Merkwaardig==
Na de afbraak van wachtpost 27 op het adres Blokpostweg 3, rond 1970, is er geen enkel pand meer met een dergelijk adres en is er feitelijk geen sprake meer van een Blokpostweg.  Ook is er nergens een straatnaambord met die naam te vinden. Toch komt de Blokpostweg anno 2023 nog steeds in het [[Straten in Deurne (plaats)|straatnamenregister]] van de [[gemeente Deurne]] voor. (dus ook in elk navigatiesysteem!)


{{
Met de afbraak rond 1970 van wachtpost 27 op het adres [[Blokpostweg 3]] verdween het enige woonpand aan deze weg.  Ook is er nergens een straatnaambord met die naam te vinden. De Blokpostweg komt tegenwoordig nog steeds voor in het [[Straten in Deurne (plaats)|straatnamenregister]] van de [[gemeente Deurne]] en het landelijke  [[BAG-systeem]].
#display_map:
 
address=Blokpostweg Deurne
<gallery widths=300 heights=200>
|zoom=16
Blokpostweg Deurne.jpg|<small>foto collectie Theo Vosmeer</small>
|height=400
Blokpostweg P1020220.jpg
|width=500
Blokpostweg P1020218.jpg
|type=hybrid
</gallery>
}}


[[Categorie:Verdwenen straatnaam]]
[[Categorie:straat]]

Huidige versie van 27 dec 2023 om 13:16

Bezig met het laden van de kaart...

De Blokpostweg was tot 1953 de verbindingsweg tussen de Helmondseweg (Rakt) en de Beukelsdijk.


De Blokpostweg was vroeger de verbindingsweg tussen de Helmondseweg, midden in het Zandbos, met de aan de andere kant van de spoorweg gelegen Beukelsdijk. Het zandweggetje was van oudsher een gedeelte van de Bottelweg die van de Molenhof naar de Grote Bottel liep. Bij de aanleg van de spoorweg in 1866 werd die weg doorsneden en werd er een spoorwegovergang aangebracht. De spoorbomen werden ter plaatse bediend door de bewoners van wachtpost 27 die aan de noordzijde van de spoorwegovergang was gebouwd.

In 1953 werd de spoorwegovergang buiten gebruik gesteld en is het weggedeelte ten zuiden van de spoorlijn opgenomen in de omliggende landbouwgrond. Het weggedeelte ten noorden van de spoorlijn is opgenomen in het netwerk van naamloze bosweggetjes in het Zandbos tussen de Barrier en de Rakt en rond 1925 werd aangeplant.

Door de bomenrijen die over een lengte van 100 tot 150 meter vanaf de spoorlijn aan weerskanten van het weggetje staan is heel goed te zien wat de exacte ligging van de weg destijds was.

Met de afbraak rond 1970 van wachtpost 27 op het adres Blokpostweg 3 verdween het enige woonpand aan deze weg. Ook is er nergens een straatnaambord met die naam te vinden. De Blokpostweg komt tegenwoordig nog steeds voor in het straatnamenregister van de gemeente Deurne en het landelijke BAG-systeem.