Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Martinus Johannes Hendriks (1917-1976): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 37: Regel 37:


{{appendix}}
{{appendix}}
{{DEFAULTSORT:Hendriks,Martinus}}
{{DEFAULTSORT:Hendriks,Martinus Johannes}}
[[categorie:Hendriks|Martinus]]
[[categorie:Hendriks|Martinus Johannes]]
[[categorie:raadslid van Deurne]]
[[categorie:raadslid van Deurne]]
[[categorie:Verzetsherdenkingskruis]]
[[categorie:Verzetsherdenkingskruis]]

Versie van 3 jul 2023 19:52

Martinus Johannes Hendriks
MJ-HENDRIKS-1200DPI klein.jpg
Foto van circa 1947, ter beschikking gesteld door Matt Hendriks
Persoonsinformatie
Volledige naam Martinus Johannes Hendriks
Roepnaam Tien / Martin
Geboorteplaats Beugen-Rijkevoort
Geboortedatum 22 september 1917
Overl.plaats Venray
Overl.datum 10 maart 1976
Partner(s) Maria Petronella Helena Fleurkens (1920-2000)
Beroep(en) raadslid, verzetsstrijder
Staand, vlnr: Tien Hendriks, Karel van Zutphen en helemaal rechts Ernest Heim, redactieleden van de illegale krant De Vrije Pers”, tijdens een fotomoment bij het ouderlijk huis van Tien Hendriks, de Mariahoeve aan de Langstraat 73. De overige personen zijn onbekend.
foto's ter beschikking gesteld door Martien Hendriks (Langstraat)
Vlnr Tien Hendriks, Ernest Heim en Karel van Zutphen , redactieleden van de illegale krant De Vrije Pers, bij de voordeur van het ouderlijk huis van Tien Hendriks, de Mariahoeve aan de Langstraat 73.
Vlnr Tien Hendriks, Ernest Heim en Karel van Zutphen, redactieleden van de illegale krant De Vrije Pers.
Vlnr Karel van Zutphen, Ernest Heim en Tien Hendriks na de oorlog. [1]

Martinus Johannes (Tien) Hendriks (1917-1976) was tijdens de Tweede Wereldoorlog hoofdredacteur van De Vrije Pers. Hij schreef zijn artikelen onder het pseudoniem "Maintain". Na de oorlog was hij van 1945-1946 lid van de tijdelijke gemeenteraad van Deurne en oprichter / hoofdredacteur van de Deurnesche Courant.


Algemeen

Tien was het eerste kind en oudste zoon van de landbouwer Martinus (Tinus) Hendriks (1889-1979) en Johanna Maria van der Linden (1889-1967). Zijn vader kwam op 3 april 1924 van Beugen-Rijkevoort naar Deurne en ging met zijn gezin in de Mariahoeve [2] aan de Langstraat 73 wonen.

Hij huwde op 9 april 1945 in Venray met Maria Petronella Helena (Marie) Fleurkens, (Venray 28 april 1920 - Ysselsteyn 28 maart 2000), dochter van Gerardus Hubertus Fleurkens (Venray 1889-1970 Ysselsteyn) en Anna Catharina Pouwels (Venray 1893-1949 Ysselsteyn).

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Tien zeer actief in het verzet, hij hielp vele onderduikers en gestrande geallieerde piloten voor kortere of langere tijd aan een onderkomen op de Mariahoeve, de boerderij van zijn ouders. Daarna zorgde hij voor hen voor een nieuw verblijf op andere onderduikadressen waaronder De Zwarte Plak. De Landelijke Organisatie van het verzet voor de Peelstreek was in hun boerderij gevestigd. Het illegale blad De Vrije Pers werd eveneens vanuit de Mariahoeve verspreid. Vanaf 1942 was er in de ouderlijke boerderij een geheime zender geïnstalleerd, waarmee de Engelse officier William D. Webster driemaal per week berichten doorgaf aan Londen.

Na de oorlog

Na de oorlog was Tien een van de medeoprichters en redacteuren van de Deurnesche Courant, op 11 juli 1945 werd hij als gemeenteraadslid geïnstalleerd van de eerste tijdelijke naoorlogse gemeenteraad. Wegens verhuizing naar Venray maakte hij die termijn echter niet af en verliet de raad op 29 oktober 1945. Hij bleef wel redactiemedewerker van de Deurnesche Courant.

Onderscheidingen

Voor zijn rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving hij de volgende onderscheidingen:

  • Op 29 oktober 1971 kreeg hij het Croix du combattant de l’Europe. Deze onderscheiding was hem op 20 juni 1970 toegekend.
  • Op 25 september 1971 werd hij als lid van de Nederlandse Vereniging van Pilotenhelpers The Escape door het Nationaal Verbond der Belgische Oorlogskruisen 1940- 1945 geëerd met het Kruis van Verdienste.
  • In mei 1982 ontving hij postuum het Verzetsherdenkingskruis.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De foto is gemaakt tijdens een naoorlogse “reünie” en later gebruikt voor een publicatie van een voor ons nog onbekend krantenartikel over De Vrije Pers! Wie heeft het krantenartikel bewaard?
  2. In tegenstelling tot wat in sommige publicaties abusievelijk wordt vermeld, heeft de familie Hendriks nooit op de Bivakhoeve gewoond.