U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Voorste Weegt

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Voorste Weegd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

De Voorste Weegt, Voorste Weegd was bij de invoering van het kadaster in 1832 een toponiem in Vlierden dat gold voor de percelen C 267-278.


De Voorste Weegt grensde aan de zuidoostkant aan de Weegt. Omdat dit laatste toponiem verder van het dorp lag, werd dat ook dikwijls aangeduid als de Achterste Weegt.

Op 3 december 1699 verkocht de Helmondse oud-schepen Arnoldus van Oldenzee aan Joseph Verdeuseldonck een aantal percelen grond in Vlierden, waaronder seecker stuck teullant genaemt de Oude Hofstadt ofte Holterepeert ter plaetse genaemt de Weegde, groot 3 lopensen en 14 roeden. De akker lag aan de Meulestraat, dat kan zowel het pad zijn waarvan de Snors het restant is en dat ook wel het Kerkepad werd genoemd, als de huidige Maalweg.[1]

In 1745 is sprake van een perceel genaamd het Hagelkruijs, gelegen in de Weegde, dit is waarschijnlijk bij een oude kruising van landwegen ter hoogte van het tegenwoordige adres Huispad 2 op de grens van de Voorste en Achterste Weegt.

Ook bij de tiendklampen, de bij elkaar gelegen akkerpercelen die tiendplichtig waren, werd onderscheid gemaakt tussen de klamp genaamd de Voorste Weegt en de Achterste Weegt. Deze tiendklampen waren in de 18e en 19e eeuw eigendom van het gods- of armenhuis aan de Vughterdijk in Den Bosch, die deze jaarlijks liet verpachten aan de hoogstbiedende.

Op 14 juni 1845 verkocht Willem Smits aan molenaar Johannie van Hombergh voor 60 gulden een gedeelte van zijn akker in de Voorste Weegd, C 271, die daarop zijn nieuwe molenhuis liet bouwen, ter hoogte van het genoemde adres Huispad 2.[2]


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schepenbank Vlierden RHCe toegang 13131 inv.nr. 27 folio 11 verso
  2. Archief notaris Van Riet RHCe toegang 13182 inv.nr. 38 akte 648.