Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u ons hier mailen
Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand kunt u ons van 10 tot 12 uur bezoeken in het heemhuis.

Voetbalvereniging SV Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op 1 augustus 1942 ontstond SV Deurne uit een fusie tussen de voetbalverenigingen Deurania en DOS.
Foto: collectie gemeente Deurne

SV Deurne (Sport Vereniging Deurne) is een voetbalvereniging uit Deurne-Centrum.

Voetbalverenigingen in Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

SV Deurne werd 1 augustus 1942 opgericht door een fusie van twee verenigingen, namelijk DOS (uit 1922) en Deurania (uit 1916 of 1917). Kort hiervoor werden de verenigingen SVV (uit de Sint-Jozefparochie) en SPV uit Vlierden opgeheven. In de beginperiode werd al snel het beoogde hoger voetbalpeil bereikt, maar na een aantal jaren splitste de vereniging zich toch weer op in een aantal afzonderlijke clubs. SVV keerde in 1948 terug onder een andere naam, namelijk Sint-Jozefse Voetbal Vereniging (SJVV). SPV werd in 1951 heropgericht. In Deurne kwamen vervolgens de verenigingen Rooms-Katholieke Zeilbergse Sport Vereniging afgekort RKZSV of ZSV 1954 en Racing Boys 1965 tot stand.

Geschiedenis van de voorgangers[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging DOS werd opgericht op 5 september 1922, en had haar domicilie onder andere bij Hotel van Baars aan de Stationsstraat in Deurne. Bij de fusie lag het terrein waarop gespeeld werd in de nabijheid daarvan aan de Hellemanstraat.

Er werd daarnaast ook wel gespeeld in een weiland aan de noordzijde van de huidige Pastoor Jacobsstraat achter de toenmalige boerderij van de familie Van der Vrande. De cluboutfit bestond uit een wit shirt een een blauwe broek, met blauw witte kousen. Dit tenue werd later door SV Deurne overgenomen.

Deurania is als oudste voetbalvereniging in Deurne vermoedelijk opgericht in 1916 of 1917. Deurania had haar clubhuis aan de Molenstraat op de plaats van het huidige zwembad De Wiemel. De clubkleuren van Deurania waren een geel-zwart shirt en een zwarte broek. Deze kleuren werden later ook in gebruik genomen door de voetbalvereniging van de Rooms-Katholieke Zeilbergse Sportvereniging (RKZSV of gewoon ZSV) uit Zeilberg.

De fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van de fusie was het voetbal in Deurne naar een hoger niveau te brengen en om meer financiële steun van de gemeente Deurne te verzekeren. De gemeente Deurne bemoeide zich tot dat moment niet met de verenigingen en de accommodatie.

Om dit doel te verwezenlijken werd omstreeks 1942 het plan opgevat om DOS en Deurania te laten fuseren. De toenmalige burgemeester Lambooij gaf hiervoor de aftrap. De fusie werd voorbereid door een aantal notabelen uit het dorp in een commissie van goede diensten, namelijk tandarts Jan Berkvens, Hub van Doorne, Theodore de Smeth, notaris Tromp, dokter Verhaegen en pastoor Witlox. Op 1 augustus 1942 werd de R.K. Sportvereniging Deurne opgericht.

Seizoen 1942-1943[bewerken | brontekst bewerken]

Het elftal in 1943.
Foto collectie Frans Schiks

In het seizoen 1943-1944 werd het eerste elftal van de voetbalvereniging SV Deurne, voor het eerst in haar korte bestaan kampioen in de reserve 3e klasse B van de Nederlandse Voetbalbond (NVB). Na het spelen van een beslissingswedstrijd tegen NWC, haalde SV Deurne het kampioenschap binnen en promoveerde naar de 2e klasse NVB.

Seizoen 1956-1957[bewerken | brontekst bewerken]

Het kampioenselftal van het seizoen 1956-1957)

Mede dankzij de doorbraak van enkele jonge spelers van de succesvolle jeugdtrainer Jan van Loon kon het eerste elftal van SV Deurne op zondag 7 april 1957, in aanwezigheid van naar schatting vierduizend supporters, in een fraaie wedstrijd door een overwinning met 3-0 op voetbalvereniging Best Vooruit beslag leggen op het kampioenschap van de vierde klasse en promoveren naar de derde klasse.

Seizoen 2007-2008[bewerken | brontekst bewerken]

Het seizoen 2007-2008 wordt beschouwd als het voorlopig hoogtepunt in de geschiedenis van de club, met name vanwege de wedstrijd tegen Feyenoord op 15 januari 2008.

Door de winst met 2-0 op voetbalclub UNA werd op 31 oktober 2007 de achtste finale van de strijd om de KNVB-beker 2007/08 bereikt. Op 15 januari 2008 maakten liefst 19 bussen met supporters de reis van Deurne naar stadion De Braak in Helmond. Onder de bezoekers bevond zich burgemeester Daandels, die in een interview met RTL had toegezegd dat bij winst de kroegen onbeperkt zouden mogen open blijven. Deze wedstrijd werd met 0-4 verloren.

Op maandag 12 mei 2008 werd SV Deurne kampioen van de Zondag hoofdklasse B.

Oudste en langste lid[bewerken | brontekst bewerken]

Theo van Griensven is het oudste nog enige levende lid van de vereniging dat er vanaf de oprichting in 1942 bij is. In mei 2022 werd hij op zijn 95ste verjaardag benoemd tot Lid van Verdienste van SV Deurne. Voorzitter John Verhees speldde hem de gouden onderscheiding op die bij deze eretitel hoort.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]