DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Theodore de Smeth (1855-1924)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Theodore de Smeth)
Ga naar: navigatie, zoeken
Theodore baron de Smeth
.
Persoonsinformatie
Volledige naam Theodore de Smeth
Geboorteplaats 's-Gravenhage
Geboortedatum 24 december 1855
Overl.plaats 's-Gravenhage
Overl.datum 9 april 1924
Partner(s) Mary Fagel


Theodore baron de Smeth
1855-1924
heer van Deurne
Periode 1870-1924
Voorganger Henri baron de Smeth
Opvolger Henriëtte Marie Rudolphine Fagel
heer van Liessel
Periode 1870-1924
Voorganger Henri baron de Smeth
Opvolger Henriëtte Marie Rudolphine Fagel
Vader Henri baron de Smeth
Moeder Louise Constance Jeanne van Brakell
Baron de Smeth na een jachtpartij
.
De chauffeur van baron De Smeth van Deurne in de jaren twintig van de 20e eeuw voor zijn dienstauto in het kasteelpark aan het Haageind
.

Theodore baron de Smeth was van 1870 tot de afschaffing van het jacht- en visrecht in 1923 heer van Deurne en Liessel. In 1923 en 1924 was hij titulair heer van Deurne en Liessel.


Theodore baron de Smeth werd geboren als zoon van Henri baron de Smeth en diens echtgenote Louise C.J. van Brakell. Al op jeugdige leeftijd, Theodore was bijna 15, verloor hij zijn vader. De functies van zijn vader werden daarom al in 1870 verdeeld tussen Theodore en zijn jongere broer Paul Arnold Jacques baron de Smeth. Terwijl Paul de bezittingen in Alphen aan den Rijn kreeg, werd Theodore heer van de vroegere heerlijkheden Deurne en Liessel. In de praktijk betekende dat de beschikking over een ruime hoeveelheid landbouwgrond met boerderijen, molens en de twee kastelen, het Groot Kasteel en het Klein Kasteel, alsmede een aantal heerlijke rechten, zoals het jachtrecht en het visrecht.

Theodore stopte, in tegenstelling tot zijn vader, zeer veel energie in het uitbreiden van zijn Deurnese bezittingen. Zo steeg het areaal grondbezit fors en was Theodore zeer betrokken bij tal van Deurnese verenigingen. Ook vergrootte hij het kasteelpark in noordelijke richting en restaureerde hij in de jaren 1906-1908 het Groot Kasteel. Dat kreeg na de verbouwing weer het uiterlijk, zoals dit het tussen het einde van de 17e eeuw en het midden van de 18e eeuw had.

Theodore huwde op 24 september 1904 te Londen met Henriëtte Marie Rudolphine Fagel, weduwe van Samuel Richard Ruijssenaers. Theodore en Mary woonden voornamelijk in hun huis aan het Lange Voorhout 42 te Den Haag, de huidige Zwitserse Ambassade. Zij hadden geen kinderen.

Uit een brief van burgemeester Klaas Laan dd 4 december 1909, waarin hij 50 gulden tipgeld uitloofde, blijkt dat op 2 december 1909 rond half zeven ’s avonds toen zij met hun rijtuig huiswaarts keerden, aan het Haageind een aanslag op hen gepleegd werd. De reden van de aanslag, cq of de daders gevonden en/of veroordeeld zijn, is (nog) onbekend.

Na Theodore's dood in 1924 verkocht zijn weduwe vrijwel alle bezittingen, de beide kastelen en het kasteelpark uitgezonderd. Daarmee verdween grotendeels de mogelijkheid het geheel als landgoed rendabel te houden. Na de dood van Mary Fagel op 24 juli 1929 vervielen de bezittingen aan Theodore baron de Smeth van Deurne, de kleinzoon van Theodore's broer Paul.

Trivia[bewerken]

  • Volgens de krant Zuidwillemsvaart van 16 augustus 1911 was baron Th. de Smeth op dat moment beschermheer van Handboogschutterij Willem Tell.
  • Volgens de Nieuw Tilbergse Courant van 6 oktober 1911 was Th. Baron De Smeth benoemd tot lid van het “Ridderschap van Noord-Brabant”