U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Oude Aa

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Vlierdense Aa)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
steen onder spoorbrug over de Oude Aa nabij de Rakt - 21 el & 23 duim boven NAP

De Oude Aa is een beek, ook bekend als de Vlierdense Aa, Vloeieinds(ch)e (Water)Loop en Raktse Loop, die ontspringt in de Deurnese Peel en die vroeger vanaf het Heieind tot de Rakt de officiële grens tussen de gemeente Vlierden en de gemeente Deurne en Liessel vormde.


Deze beek had meerdere over- of doorgangen, zoals al in de 14e eeuw een doorwaadbare plaats bij de Hees. De in 1866 in gebruik genomen spoorweg kruiste ook de Oude Aa.


De vroegste melding van de benaming Raktse Loop is van 1615, toen twee Deurnese borgemeesters in het openbaar de aanbesteding deden tot het bouwen van een nieuwe brug over de Raecktse Loep:

Jan Michiels van Oeverlandt ende Mathijs Claess. Gevertss., borgemrs, respective alhier, stellen ten hoichsele de brughe oever de Raecktse Loep te leghen aldaer se te voerens gelegen hevet

De Oude Aa diende van oudsher uitsluitend voor de afvoer van het (overtollig) regenwater in de Peel. Tegenwoordig wordt deze beek ter hoogte van het Kanaal van Deurne middels een inlaatconstructie gevoed met water vanuit het kanaal. Gedurende droogte en watertekorten is het water van de Oude Aa nagenoeg volledig afhankelijk van dit aanvoerwater. En zal er geen voeding meer zijn vanuit de Deurnsche Peel aangezien een drempel dat water in de peel tegenhoud om het vooral in het gebied te houden. Is het niet droog dan is er minder aanvoer nodig en wordt de Oude Aa meer gevoed met gebiedseigen water, ook uit de Peel.