Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Vlier
De Vlier is de naam van een gekanaliseerde beek in Deurne die even ten zuiden van Griendtsveen ontstaat uit een waterinlaat uit het Kanaal van Deurne.
.
Loop van de beek[bewerken | brontekst bewerken]
De beek stroomt in noordwestelijke richting vanaf de Peelhorst en bereikt bij de Randweg de kom van Deurne. Het gedeelte ten oosten van de huidige Randweg werd vermoedelijk vóór de 19e eeuw geheel gegraven en zou als nieuwe bovenloop gaan dienen.
Op de rond 1880 samengestelde legger van waterwegen luidt de omschrijving van de Vlier als volgt:
- No. 12
De Waterleiding genaamd de Vlier en Bruggensche loop aanvangende in de Nastreek bij de Oostelijke grens van het kadastraal perceel (rechter over) Sectie H No. 560 loopende door de Nastreek, het Riet, langs de Eeuwsels, het Kasteel, de Walsberg, op Kol, de Strijpen, Groot Bruggen, Bleijsche akkers en de Eeuwsels bij de Schouw en uitmondende in de Bakelsche Aa. bij de Noordelijke grens van het kadastraal perceel (rechter oever) Sectie A. no. 58, langs den rechter oever gemeten, lang 8445 M.
De oorspronkelijke bovenloop loopt nu nog als een sloot door het gebied ten zuidoosten van de Kulertseweg, bij de buurtschap Kulert. De oude en nieuwe bovenloop komen samen in het gebied tussen Randweg en Hornveld.
De naam Kulert is afgeleid van het woord Kuilensvoorde, en duidt op de doorgang door de oorspronkelijke bovenloop van de Vlier ter hoogte van de huidige Wittedijk. Later werd op die plek de Bulbrug aangelegd, vernoemd naar de oorspronkelijke naam van de oorspronkelijke bovenloop van de Vlier, de Bulloop. Deze naam is niet meer in het landschap terug te vinden.
De Vlier stroomt voorbij de Kerkeindseweg voornamelijk in noordwestelijke richting om uiteindelijk in de Kaweise Loop te stromen. Vóór 1832 werd de beek Bakelse Aa genoemd, maar deze benaming is tegenwoordig gereserveerd voor de weinige kilometers na de samenvloeiing van de Kaweise Loop en de Oude Aa.
De benaming Vlier voor de beek is derhalve niet ouder dan de 19e eeuw. Wel is al in 1570 sprake van een gebied met deze benaming in de directe omgeving van deze beek. Op 2 november 1570 verkocht Cornelis van der Beersom aan Faes Jans van den Bogart een stuk land, gelegen in de Vlier te Deurne dat onder meer begrensd werd door eigendommen van de Heer van Deurne en door de Keizerstraat.
Kastelen en watermolens[bewerken | brontekst bewerken]
De Vlier voedt de watermolen aan het Haageind, die daar sinds de 14e eeuw ligt, en levert daarnaast het water voor de grachten van het Groot Kasteel en het Klein Kasteel, beide eveneens in de 14e eeuw aan weerszijden van het Haageind gebouwd. Ook heeft de Vlier, iets verder stroomafwaarts, de watermolen aan de Kerkeindseweg aangedreven, tot deze in de zeventiende eeuw door brand verwoest werd.
Wijken[bewerken | brontekst bewerken]
De wijken Vlier-Noord en Vlier-Zuid, die in Deurne tussen 1980 en 1995 werden gebouwd op de voormalige Vloeiakker ten noorden van de kom van het dorp, zijn naar deze waterloop genoemd.
DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.
Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel
Installeer WikiTude voor uw android toestel: of WikiTude voor uw iPhone: door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.