U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Vlier-Zuid

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In het midden woonwijk Vier-Zuid gelegen aan de Dunantweg. Aangrenzend rechtsonder het Doctor Crobachplantsoen. Linksonder het Elkerliek ziekenhuis. Woonwijk Vlier-Noord is nog niet aangelegd.
Foto: collectie J. Steeghs.

Vlier-Zuid is een wijk in Deurne.


Vlier-Zuid was de eerste uitbreidingswijk van Deurne ten noorden van het historische centrum, en werd aangelegd tussen circa 1980 en circa 1990. De wijk ligt ingeklemd tussen de Kruisstraat, de seniorenwoningen van het Zonneland en Doctor Crobachplantsoen, het Haageind en de Dunantweg. Aan de wijk werd in dezelfde periode gebouwd als aan de Heiakker aan de oostzijde van het dorp.

De wijk, gelegen op de historische Vloeiakker, kent één historische straat en enkele daaraan gelegen boerderijen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Het betreft de huidige Flemingstraat, een pad tussen de akkers dat het dorp met de buurtschap Kouwenhoek verbond en nog tot in de tweede helft van de vorige eeuw als zodanig bestond.

De straten in de wijk Vlier-Zuid zijn vernoemd naar historische medici. Door de aanwezigheid van het Ziekenhuis en Dunantweg (Henri Dunant was de grondlegger van het Rode Kruis) is men op het idee gekomen om de straten in deze wijk een binding te geven met de medische wereld.

Aan de noordzijde van de wijk loopt de Dunantweg, een deel van de rondweg van Deurne-centrum.

De wijk Vlier-Noord ontstond enkele jaren later.