Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Verdeurniseren

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leerlingen Jac P Thijsse college op bezoek in Deurne op 12 februari 2015. Foto Jan Veltkamp
Ook het fratershuis aan de Visser werd in 2015 door de leerlingen uit Castricum bezocht. Foto Jan Veltkamp

Het woord verdeurniseren slaat op het gebruik op het Jac P Thijsse College in Castricum, waar economiedocenten hun toetsvragen over Deurne laten gaan. Het onderwerp van de vragen kan de voetbalclub SV Deurne zijn, maar kan evenzogoed over bakker Vedder gaan, of over wethouder Ragetlie. Een toets waarin het woord Deurne niet voorkomt is niet Deurne-proof.


Het woord verdeurniseren ontstond nadat de plaats Deurne figureerde in het eerste vernieuwde economie-examen voor het vak economie.[1] In het centraal eindexamen 2009 begon het examen met een opgave waarin SV Deurne een KNVB-bekerwedstrijd moest spelen tegen FC Feijenoord. De leerlingen moesten zich verplaatsen in de penningmeester van de voetbalclub en uitrekenen wat een kaartje moest kosten voor dit evenement.

Sindsdien is in Castricum de gewoonte ontstaan om elke opgave in een proefwerk betrekking te laten hebben op de Brabantse plaats Deurne. De economie-sectie op het Jac. P. Thijsse-college nam hiertoe een abonnement op het Weekblad voor Deurne.

Leerlingen die - al dan niet toevallig - Deurne bezoeken en zich laten vereeuwigen onder het plaatsnaambord.

In het Eindhovens Dagblad van 30 november 2011 verscheen een artikel onder de kop 'Klein Deurne' in Noord-Hollandse school waar uitgebreid aandacht werd geschonken aan de speciale plek die Deurne inneemt bij deze middelbare school.

Een International Business Class, een 4 Havoklas van het J.P. Thijsse College uit Castricum, bracht 31 januari 2013 een bezoek aan Deurne. Wethouder Jasper Ragetlie gaf voor de groep van 25 leerlingen een toelichting op hoe de gemeente Deurne zich wil positioneren in de regio Vervolgens gingen de leerlingen in gesprek met ondernemers bij SV Deurne; met voorzitter Kees Brood en 'bouwpastoor' Leon Verdonschot. Beide ondernemers vertelden over hun carrière. Bovendien trokken zij de parallel tussen het runnen van een bedrijf en het 'runnen' van SV Deurne; een onderneming op zich.

Met al die informatie vertrokken de leerlingen aan het eind van de dag weer naar Castricum. Economiedocent Ferry Haan van deze school liet zich overigens fotograferen onder een uithangbord van herenmodezaak Ferry's mannenmode in de Stationsstraat. Samen met zijn collega's Kees den Heijer, Wim Verhoef en Jan Veltkamp zorgen zij ervoor dat de proefwerken economie regelmatig Deurne als voorbeeld gebruikt wordt.

Op 12 februari 2015 bezocht een andere groep leerlingen wederom Deurne. Peter van de Westerlo is degene die het contact met dit college onderhoudt.

Een rondleiding door het centrum van Deurne werd gegeven door Ludo Boeije en Pieter Koolen. Bij Het tuinpad van mijn vader werd uitgebreid gefotografeerd evenals bij het Standbeeld Hub van Doorne met zijn vrouw.

Op de vraag hoe ze het bezoek ervaren hadden gaf een leerling het antwoord dat het voor hen een pelgrimstocht was omdat ze dagelijks met Deurne werden geconfronteerd. Een andere leerling merkte op dat het haar opviel dat het zo rustig was in het centrum. "Ik zie geen mensen!" Nadat ze een hapje gegeten hadden bij een van de horecagelegenheden vertrok de groep per bus weer richting Noord-Holland.

In 2021 wordt er in Castricum nog steeds verdeurniseerd, maar het fenomeen heeft zich inmiddels uitgebreid naar de Hogeschool van Amsterdam waar Ferry Haan inmiddels les geeft.


Referenties