Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Het tuinpad van mijn vader

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het tuinpad van mijn vader
Het tuinpad van mijn vader.JPG
Naam Het tuinpad van mijn vader
Wijk Deurne centrum
Aanleg 1922 / 1923
Besluit vaststelling 22 april 2008

Het reeds jaren bestaande tuinpad ten zuiden naast museum De Wieger dat leidt naar het Wiegersbos achter het museum kreeg in 2008 de officiële straatnaam Het tuinpad van mijn vader .

Algemeen[bewerken]

Het bos dat Hendrik Wiegersma eigenhandig rondom De Wieger aanplantte, stond later centraal in het lied Het Dorp van Wim Sonneveld . Dat lied werd in 1966 geschreven door Friso Wiegersma, vierde zoon van Hendrik Wiegersma. Friso werd in De Wieger geboren. "En langs het tuinpad van mijn vader, zag ik de hoge bomen staan" slaat op de bomen rondom De Wieger. Dit lied, met tekst van Friso Wiegersma op de muziek van Jean Ferrats La montagne, is een neerslag van de emotie bij het weerzien van het, in zijn ogen, door de vooruitgang gehavende Deurne.

"Ik was een kind, hoe kon ik weten, dat dat voorgoed voorbij zou gaan", dichtte Friso Wiegersma. Maar de hoge bomen van De Wieger staan er nog steeds en sinds de tentoonstelling over Friso Wiegersma werden er door museumbezoekers regelmatig vragen over het tuinpad gesteld.

In 2008 brak het historisch besef bij het museumbestuur door en vroeg het gemeentebestuur het paadje naast het museum de officiële straatnaam "Het tuinpad van mijn vader" te geven.

Besluit[bewerken]

Na adviezen van Heemkundekring H.N. Ouwerling en het Historisch Informatiecentrum besloot B en W, conform het protocol tot het benoemen en vaststellen van namen voor straten en openbare ruimten, zoals opgenomen in de 'Verordening naamgeving en nummering (adressen)' van de gemeente Deurne,vastgesteld door de gemeenteraad op 2 november 2004, op 22 april 2008 het tuinpad ten zuiden naast het museum de straatnaam "Het tuinpad van mijn vader" vast te stellen.

Onthulling[bewerken]

De onthulling van het straatnaambord en een bijbehorende plaquette met de tekst van het refrein van Het Dorp en de handtekening van Friso Wiegersma gebeurde op de geboortedag van Friso Wiegersma. De officiële handeling werd op dinsdag 14 oktober 2008, 's middags om vier uur, verricht door Hans van der Woude, weduwnaar van de tekstschrijver en kunstenaar, samen met Sjoerd Wiegersma, de jongste broer van Friso.

Trekpleister[bewerken]

Sinds het straatnaambord is geplaatst is het "Het tuinpad van mijn vader" een cultureel-toeristische trekpleister' museumbezoekers en toeristen van heinde en ver willen met het straatnaambord op de foto.

Leerlingen van de geverdeurniseerde International Businessclass (IBC) van het Jac.P. Thijssecollege in Castricum deden in 2015 ook Het tuinpad van mijn vader aan.

Tuinpad van mijn vader op begraafplaats Zorgvlied Amsterdam[bewerken]

Tuinpad van mijn vader op begraafplaats Zorgvlied

Begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam heeft een aantal bijzondere gedenkplaatsen. Zo bevindt zich er een 'Moedermonument en een 'Vadermonument'. Het laatste ligt in de wijk 2.2. aan de Boschtuyn bij Het Tuinpad van mijn Vader.


Externe link[bewerken]

Filmfragment[bewerken]