Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Ter Weide

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Het goed Ter Weide was een hoeve in Deurne, die in de periode tussen 1378 en 1495 herhaaldelijk vermeld wordt.


Het goed Ter Weide, in de authentieke stukken geschreven als Ter Widen, Ter Weijde en Ter Wijden, was in bezit van de familie Van Bruheze. Het goed werd vanaf 1456 aangeduid als het goed of de hoeve Ten Berge. Dat deze toponiemen identiek zijn, blijkt uit een vermelding van 1476, waarin sprake is van 't goed ter Wijden, later genaamd ten Bergh.

Op 7 december 1378 vestigde Johannes van Bruheze ten behoeve van Johannes Sceijvel een erfcijns van vijftien oude schilden uit een korentiende onder Son en uit het goed Ter Widen in Deurne met alle toebehoren. Het Geefhuis van Den Bosch was vanaf 1446 gerechtigd tot het innen van een erfelijke cijns, gaande uit het goed Ter Weide. [1]

Bij sommige vermeldingen wordt een nadere plaatsaanduiding van de ligging van dit goed gegeven, namelijk in de buurt van Veldheuvel, een vrijwel verdwenen gehucht dat ook wordt vermeld als Velthoven. Het goed moet dus gelokaliseerd worden in de omgeving van de spoorwegovergang bij de Liesselseweg, waar de kern van dit gehucht lag. Ton Spamer localiseerde de plaats van dit toponiem nader als: tussen de Oude Liesselseweg en de Derpsestraat ter hoogte van de Maassingel.[2] Waar de boerderij precies stond en wanneer de laatste gebouwen zijn verdwenen, is niet bekend.

In de loop van de 18e eeuw verdween ook het goed Ten Berge met deze benaming uit beeld. De gebouwen kunnen nog enige tijd als naamloze boerderij zijn blijven staan.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Bossche encyclopedie
  2. Ton SpamerEen karretje op den zandweg reed…, Deurnese toponiemen uit de periode 721-1900, Deurne, 2010.