Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Te Strake Draad

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frontpagina van personeelsblad “Te Strake Draad” van 1972 tot 1987. Ter beschikking gesteld door archief machinefabriek Te Strake
Frontpagina van de laatste uitgave van personeelsblad “Te Strake Draad” december 2005. Ter beschikking gesteld door archief machinefabriek Te Strake

Te Strake Draad, intern ook wel gewoon “Draad” genoemd, was het contact- en voorlichtingsorgaan van de Machinefabriek Te Strake in Deurne. Het blad werd drie- vier- en soms zelfs vaker per jaar onder het personeel verspreid.


In de allereerste uitgave begin 1971 schreef de redactie:

“wat doen wij bij Te Strake met een draad? Wij weven! Zo ook is deze “draad” bedoeld om te weven of liever te verweven; een brug te slaan tussen het oude en het nieuwe, een band te scheppen tussen hen die er al waren en zij die erbij gekomen zijn. Een middel dus tot kennismaking, een draad, die ons allen verbindt.

Tot en met april 1972 verscheen het personeelsblad als gebundelde A4-stencils, sindsdien in gedrukte vorm en in A5-formaat gebundeld. Het blad werd drie- vier- en soms zelfs vaker per jaar onder het personeel verspreid. Het was een personeelsblad "door het personeel voor het personeel" zo schreef de redactie in de allerlaatste Draad van december 2005. Het blad werd vormgegeven door Emiel Beunen. De foto’s kwamen meestal van Jan Iwanow. De laatste redactie bestond uit Marius van den Einden, Maya Merrington, Rene van der Putten en Leo van der Sterren.

Speciale themanummers[bewerken | brontekst bewerken]

  • Er verscheen een “Extra Editie” van de Te Strake Draad (“Draad” nr.8, 2e jaargang) als gevolg van de overname van Te Strake door “Maschinenfabrik Rüti in Zurich, Zwitserland. In een voorwoord met de titel “Een nieuw begin” en subtitel “De kogel is door de kerk” lichtten Lambertus te Strake en Dorus Fransen de consequentie van de overname toe.
  • Het blad met de titel De Rode Draad verscheen in 1993 bij gelegenheid van de heropening van het bedrijf na de grote brand die een groot gedeelte van het bedrijf verwoestte .
  • Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Te Strake in 1997 verscheen een speciaal themanummer onder de naam De Gouden Draad. Daarin werd vooral aandacht geschonken aan het verleden van Te Strake. Met de slogan "a successful past - an exciting future" (1947-1997) op de voorpagina ging Te Strake toen het jubileumjaar 1997 in.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Seniorenvereniging Te Strake.
  • Marius van den Einden, een van de laatste redactieleden van de "Draad".
  • Archief Theo Vosmeer