Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Sleutelafhalen
Het Sleutelafhalen is het officiële begin van het carnavalsfeest in de gemeente Deurne.
Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]
Op zaterdagmiddag, aan het begin van de carnavalsdagen, trekken alle carnavalsverenigingen van de gemeente Deurne naar de Markt in Deurne. Die traditie is in 1975 begonnen met De Peelstrekels, De Heikneuters en Carnavalsvereniging De Pottenbakkers. In 1977 gingen ook De Kei en De Dors(t)vlegels meedoen en het jaar daarop volgden tenslotte ook De Ulewappers en De Peelpluimen.
Balkonscène[bewerken | brontekst bewerken]
De Prinsen met hun gevolg worden in het gemeentehuis door het voltallige College van Burgemeester en Wethouders ontvangen en na een woord van welkom en een heildronk gaat men naar de eerste verdieping voor de balkonscène.
Daar op het balkon spreekt de burgemeester elk prinsenpaar persoonlijk toe en hangt vervolgens elke Prins de sleutel om, ten teken dat die met carnaval regeert over zijn prinsendom.
In 2004 besloot burgemeester Daandels dat voortaan ook de jeugdprinsen uit ieder dorp een sleutel omgehangen kregen.
Van 2004 tot en met 2006 werd de ceremonie verplaatst naar een oplegger, maar omdat dit toch heel wat minder allure had dan het balkon, werd vanaf 2007 de vertrouwde balkonscène in ere hersteld.
Vetlirre medallie[bewerken | brontekst bewerken]
In 2002 heeft burgemeester Daandels besloten de Vetlirre Medallie in te stellen, een onderscheiding per vereniging voor degenen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor het carnaval. Vanaf 2012 wordt de vetlirre medallie niet meer tijdens het Sleutelafhalen uitgereikt. Burgemeester Mak reikt de Medallie voortaan uit op een eigen activiteit van de betreffende vereniging.
Verbroedering[bewerken | brontekst bewerken]
Tot het gebouw gesloopt werd, ging het na afloop van de sleuteloverdracht in optocht naar de Vierspan, in later jaren naar de feesttent van de Peelstrekels, en vanaf 2009 wordt de traditionele pul bier geschonken in het nieuwe Cultuurcentrum Martien van Doorne. Samen maken de carnavalsverenigingen van het Sleutelafhalen een verbroederingsfeest.
Ooit was het traditie dat er ook nog een prinsencake werd aangesneden, maar dit gebruik is verdwenen.
Sleutel terugbrengen[bewerken | brontekst bewerken]
In 2002 opperde burgemeester Daandels dat de Prinsen de sleutel ook weer terug zouden brengen. Een idee, dat door alle carnavalsverenigingen werd omarmd. Dat terugbrengen vindt plaats op de zaterdagavond na carnaval. In het gemeentehuis hangen alle vaandels van de carnavalsverenigingen. Onder de klanken van De Hosbengels, worden de vaandels door Prins en jeugdprins en hun Prinsessen plechtig opgerold. De sleutel wordt aan de burgemeester overhandigd en na het gezamenlijk nuttigen van een hapje en een drankje zit het carnaval voor dat jaar er echt op.
Bron[bewerken | brontekst bewerken]
Jubileumboek Wat ne Kei is dat, uitgegeven bij het 5 x 11 jarig jubileum van carnavalsstichting De Kei in Liessel, oktober 2010.