U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Rijksbeschermd dorpsgezicht Helenaveen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het dorpsgezicht van de voormalige veenkolonie Helenaveen is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht in de gemeente Deurne.


De procedure voor aanwijzing werd gestart op 14 juli 1998. Het gebied werd op 9 mei 2000 ex artikel 35 van de Monumentenwet 1988 definitief aangewezen. Het beschermd gezicht beslaat een oppervlakte van 597,9 hectare.

Aanleiding voor de Aanwijzing Beschermd dorpsgezicht was dat Helenaveen het oudste voorbeeld is van een planmatige particuliere veenontginning in Zuid-Nederland. Meer dan in het naburige Griendtsveen zijn de ruimtelijke karakteristieken van de veenontginning gaaf bewaard gebleven. Ook de verschillende ontwikkelingsfasen na 1870 hebben waardevolle sporen nagelaten. Van groot belang voor het ruimtelijke beeld zijn de grote ontginningsboerderijen (allen rijksmonument) langs de Helenavaart.

Daarnaast is er sprake van meerdere, gedeeltelijk ontgonnen Peelrestanten, die als beschermd natuurmonumenten zijn aangewezen. Deze Peelrestanten bieden samen met enkele gebieden binnen het beschermde dorpsgezicht Helenaveen in potentie gunstige voorwaarden voor de nagestreefde hoogveenregeneratie.

Panden die binnen het beschermd gezicht vallen krijgen niet automatisch de status van beschermd monument. De gezichtsbescherming richt zich op de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waardering van een gebied en wil het toekomstig functioneren daarvan veiligstellen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]