Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Pomp bij het station

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Regenbak en pomp)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De pomp die van 1866 tot ongeveer 1950 op het stationsemplacement van Deurne stond en in particulier bezit bewaard is gebleven.
Foto ter beschikking gesteld door Jan Sonnemans.
Tussen het stationsgebouw en de goederenloods van N.V. ATO van Gend & Loos is de houten schuur te zien die in tweede instantie als noodwoning diende.
Foto collectie Frans Gloudemans

De voormalige pomp bij het station werd in 1866 gerealiseerd, samen met de spoorweg Eindhoven-Venlo en het stationsgebouw.


Regenbak met pomp was de benaming op de tekening in het spoorwegarchief in Utrecht. In feite was het een gietijzeren waterpomp.

Aannemer Harry van den Acker aan de toenmalige Tramstraat 3 in Deurne kreeg rond 1950 opdracht van de Nederlandse Spoorwegen om een houten schuur en enkele andere aanhorigheden op het stationsemplacement in Deurne te slopen.

De houten schuur werd bijna in zijn geheel naar de overkant van de weg verplaatst naar een perceel aan de toenmalige Tramstraat 3 (nu Spoorlaan 3) en diende daarna nog lange tijd als noodwoning voor Cor Keeren en zijn vrouw. Onderdeel van de sloopwerkzaamheden was ook het verwijderen van de regenbak en pomp die rond 1866 op hetzelfde emplacement geïnstalleerd was.

De waterpomp is van gietijzer en ongeveer 1.80 meter hoog. De omtrek is 1,12 meter ter hoogte van het slankste gedeelte (op ongeveer een meter hoogte). Onder op de sokkel staat de tekst: WEDe STERKMAN & Zn TE S HAGE

De waterpomp is bewaard gebleven en sierde nog ongeveer twintig jaar lang de voortuin van Spoorlaan 3. Daarna werd hij verplaatst naar de achtertuin van de woning van architect Theo van den Acker in de Walsberg en bleef daar na de verkoop van het huis achter.[1]

Een pomp bij het station was in de negentiende en in de eerste helft van de twintigste eeuw een veel voorkomende voorziening. Op de lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne is meer gedetailleerd te zien hoe de pomp gesitueerd was ten opzichte van de andere objecten die aan de spoorlijn in de gemeente Deurne aanwezig waren.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Gesprek met architect Theo van den Acker op 12 april 2011.

  1. De huidige eigenaar van het pand, Jan Sonnemans, bezocht op 10 april 2011 het feestje in verband het éénjarig bestaan van DeurneWiki en verraste heemkundekring H.N. Ouwerling met deze voor Deurne nog onbekende historie, met foto en details.