Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Petrus Antonius van de Mortel (1830-1895)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petrus Antonius van de Mortel
22.015.jpg
Portret uit de burgemeestersgalerij in het gemeentehuis
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus Antonius van de Mortel
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 6 september 1830
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 22 augustus 1895
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) burgemeester van Deurne en Liessel, raadslid
Bidprentje [1]
Petrus Antonius van de Mortel
foto collectie Anton Vissers

Petrus Antonius van de Mortel (1830-1895) was tussen 1863 en 1895 gedurende 32 jaar burgemeester van de gemeente Deurne en Liessel.


Hij was een telg uit de notabele Deurnese familie Van de Mortel die met een kleine onderbreking tussen 1795 en 1895 de hoogste bestuurder van het dorp leverde.

Petrus werd geboren als zoon van de fabrikant Petrus Gregorius van de Mortel (1799-1886) en de winkeliersdochter Cornelia de Veth. Hij zat als middelbare scholier in pensionnaat in Asten, waar hij zich bedreven toonde in calligrafie en waarvoor hij in 1844 een schoolprijs behaalde.[1]

Hij bleef ongehuwd en volgde in 1863 zijn eveneens ongehuwde neef Andries Hubertus van de Mortel op, die plotseling overleed en slechts twee jaar burgemeester was geweest. Vóór zijn benoeming had hij twee jaar politieke ervaring als raadslid van de gemeente Deurne en Liessel. Petrus Antonius van de Mortel werd benoemd tot burgemeester bij Koninklijk Besluit nummer 114 van 22 december 1863.[2]

Hij nam het initiatief tot de bouw van een groot nieuw gemeentehuis, dat nog altijd de Markt van Deurne siert. Het werd gebouwd met de opbrengsten van het Gemeentelijk Veenbedrijf. Hij was ook burgemeester in de periode dat er belangrijke beslissingen moesten worden genomen met betrekking tot de aanleg van de spoorweg waarvan het traject de gemeente van Oost naar West zou gaan doorsnijden. Het aanleggen van de spoorlijn dicht langs de kern van Deurne, het feit dat Deurne ook een station kreeg en het aanleggen van een weg vanaf het stationsgebouw naar de Markt kwam allemaal onder zijn leiding tot stand. Op 8 januari 1889 vierde hij zijn 25-jarige ambtsjubileum.

Hij overleed nog vóór de oplevering van het gemeentehuis en werd opgevolgd door Klaas Laan. Daarmee kwam definitief een einde aan de Van de Mortel-dynastie op het raadhuis aan de "oude Markt" van Deurne.

Een mijlpaal voor Van de Mortel want met zijn 32-jarige burgemeesterschap is hij nog steeds de langstzittende burgemeester uit de Deurnese geschiedenis.

Voorganger:
Andries Hubertus van de Mortel
Burgemeester van Deurne en Liessel
1863-1895
Opvolger:
Klaas Laan
Bronnen, noten en/of referenties