U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen bestond van zaterdag 18 augustus 2001 tot 1 januari 2015.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De Deurnese parochiebesturen van de Sint-Willibrordusparochies in Liessel, Neerkant en Helenaveen besloten de parochies samen te voegen en de nieuwe "Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen" te vormen.

Redenen voor de parochiefusies waren het afnemend aantal kerkbezoekers, het tekort aan priesters en het gebrek aan financiële middelen om alle parochies afzonderlijk in stand te houden. Met de installatie van Frank Lemmens op zaterdag 18 augustus 2001 in Liessel, waar ook het parochiebureau was gevestigd, werd de nieuwe Pastorale Eenheid een feit.

Nieuwe fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen alle parochies in de gemeente Deurne waren sedert december 2012 gesprekken gaande over hun toekomst. Dit naar aanleiding van het bisschoppelijke beleidsplan Geloven in groei, groeien in geloof, een plan tot reorganisaties binnen het bisdom Den Bosch en parochies om de vitaliteit van parochies op diverse terreinen te behouden en mogelijk te vergroten.

Er werden Toekomstavonden gehouden waar parochianen vrij en open hun gedachten konden uiten en konden meedenken over die toekomst. In het oorspronkelijke plan van het bisdom zou de parochie Vlierden samengaan met de parochie van de Heilige Willibrord en zou de Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen bij Asten gevoegd worden. Uiteindelijk besloot de bisschop alle parochies van Deurne, Helenaveen, Liessel, Neerkant en Vlierden per 1 januari 2015 samen te voegen tot één nieuwe parochie met de naam parochie Heilige Willibrord Deurne, met Paul Janssen als pastoor.

Zie ook het overzicht Pastoors van de Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen