U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Parochie van de Heilige Willibrord

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Sint-Willibrordusparochie (Centrum), hier door Harry Keijsers en Herman Smit (vlnr) weergegeven in een symbolische afbeelding, op 7 januari 2007 op weg naar de Markt voor een feestelijke bijeenkomst.
foto collectie Harry Keijsers
De Heilige Geestparochie, hier door Bert Bijnen weergegeven, in een symbolische afbeelding, op 7 januari 2007 op weg naar de Markt voor een feestelijke bijeenkomst.
foto collectie Harry Keijsers
De Sint-Gerardus Majellaparochie, hier door Elly van Mierlo weergegeven, in een symbolische afbeelding, op 7 januari 2007 op weg naar de Markt voor een feestelijke bijeenkomst.
foto collectie Harry Keijsers
De vijf parochies worden tijdens de feestelijke bijeenkomst op de Markt symbolisch samengevoegd door Paul Janssen, pastoor van de nieuwe Parochie van de Heilige Willibrord.
foto collectie Harry Keijsers

De Parochie van de Heilige Willibrord was van 1 januari 2007 tot 1 januari 2015 de officiële benaming van een fusieparochie.


De nieuwe parochie ontstond op 1 januari 2007 door een fusie van de voormalige parochies Sint-Willibrordusparochie (centrum), parochie van de Heilige Jozef (Sint-Jozefparochie), Sint-Willibrordusparochie (Zeilberg), Sint-Gerardus Majellaparochie (Walsberg) en de Heilige Geestparochie (Deurne-West).

In het kader van het fusietraject naar één parochie in Groot-Deurne besloot de bisschop pastoor Paul Janssen per 1 januari 2013 tevens te benoemen tot waarnemend pastoor van de Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen.

Kerksluitingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Heilige Geestkerk van de Heilige Geestparochie in (Deurne-West)]] en de Gerarduskerk van de Sint-Gerardus Majellaparochie in Walsberg werden al eerder afgestoten, de Sint-Willibrorduskerk van de Sint-Willibrordusparochie in Zeilberg volgde in 2011.

Na de sluiting van deze kerken had de parochie nog de beschikking over twee kerkgebouwen en één kapel:

U vindt alle (voormalige) kerkgebouwen in de gemeente Deurne op een rij bij de artikelen: Kerk en Kapel.

Nieuwe fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen alle parochies in de gemeente Deurne waren sedert december 2012 gesprekken gaande over hun toekomst. Dit naar aanleiding van het bisschoppelijke beleidsplan Geloven in groei, groeien in geloof, een plan tot reorganisaties binnen het bisdom Den Bosch en parochies om de vitaliteit van parochies op diverse terreinen te behouden en mogelijk te vergroten.

Er werden Toekomstavonden gehouden waar parochianen vrij en open hun gedachten konden uiten en konden meedenken over die toekomst. In het oorspronkelijke plan van het bisdom zou Vlierden samengaan met de parochie van de Heilige Willibrord en zou de Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen bij Asten gevoegd worden. Uiteindelijk besloot de bisschop alle parochies van Deurne, Helenaveen, Liessel, Neerkant en Vlierden per 1 januari 2015 samen te voegen tot één nieuwe parochie met de naam parochie Heilige Willibrord Deurne, met pastoor Paul Janssen als pastoor.

Vóór 1914 was het gebied van de huidige Parochie van de Heilige Willibrord eveneens één parochie, met de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne als kerkgebouw. Door afsplitsingen in de 20e eeuw ontstonden vier nieuwe parochies in het dorp, naast de oude die bleef bestaan. Door teruglopend kerkbezoek en een tekort aan pastoors volgde de fusie, waarmee een historische situatie werd hersteld.