Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Overgang landbouw - natuur

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overgang landbouw - natuur
8.1.4 Overgang landbouw - natuur.jpg
Landschapskwaliteit
typering Contrastrijke overgang tussen het natuurgebied de Deurnesche Peel en het agrarische cultuurlandschap
fietsroutenetwerk Tussen knooppunt 32 en centrum Liessel
inhoud (kort) Oostelijk van de kern Liessel, op de hoek van de wegen Leegveld en Eikenlaan, aan de rand van de Deurnesche Peel
8.1.3 Overgang landbouw - natuur.jpg
8.1.2 Overgang landbouw - natuur.jpg

De overgang van landbouw naar natuur is fraai zichtbaar in het landschap oostelijk van Liessel. Deze overgang kunnen we ook wel zien als overgang van oud agrarisch cultuurlandschap naar meer natuurlijke landschappen die in het verleden wel door de mens werden gebruikt, maar veel extensiever. Het scherpe contrast tussen de woorden 'landbouw' en 'natuur' is iets van de laatste eeuw.


De natuurlijke omgeving van de Deurnese Peel aan de oost- en zuidzijde van het kruispunt van het Leegveld en de Eikenlaan, met de rust en de natuur, herinnert aan het vroegere hoogveen. De restanten van de turfwinning geven dit gebied niet alleen een historische dimensie, maar voegen ook een extra variatie toe aan het landschap dat bestaat uit water, moeras, heide en berkenbos. De Deurnesche Peel is in eigendom van Staatsbosbeheer.

Het agrarische cultuurlandschap van de jonge, grootschalige (heide-)ontginningen aan de west- en noordzijde daarentegen, laat een planmatige en praktische indeling van het landschap zien met rechthoekige en regelmatige percelen en wegen en vrijstaande boerderijen. Op dit punt komen deze verschillende landschapstypen elkaar tegen zonder elkaar te bijten.

Het grootste deel van de Peelhorst, het gebied dat bekend staat als de Peel, heeft de vorm van een uitgestrekt vlak plateau, waar uitgestrekte moerassen en hoogvenen konden ontstaan. Vanaf 1853 werd het hoogveen voor de turfwinning planmatig afgegraven en werd het gebied flink ontwaterd. Het huidige natuurgebied de Deurnesche Peel vormt een belangrijk restant van dit eerder zeer uitgestrekte hoogveengebied. Binnen het natuurgebied wordt gestreefd naar het behouden, versterken, herstellen en ontwikkelen van karakteristieke en/of zeldzame, bedreigde of moeilijk vervangbare natuur- en landschapswaarden.

Het overige deel van de Peelhorst wordt nu gevormd door de grootschalige ontginningen. Dit agrarische landschap is pas vrij laat ontstaan, aan het einde van de 19e eeuw. Deze ontginningen kenmerken zich door een rechthoekige en grootschalige indeling van percelen en wegen met zeer verspreid geplaatste boerderijen. De wegen worden begeleid door imposante eikenlanen en de percelen zijn veelal in gebruik als grasland of maïsakker.


Geografisch[bewerken | brontekst bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...