U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Openbare school

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eind 19e eeuw waren er in de gemeentes Deurne en Liessel en Vlierden diverse openbare lagere scholen gevestigd.


Deze openbare scholen, ingericht volgens de schoolwet van 1857 met algemeen christelijk karakter, waren feitelijk de voortzetting van de lagere scholen die in Deurne en Vlierden al eeuwen bestonden.
Met de komst van de zusters in 1853 kwam er naast de openbare school ook een katholieke meisjesschool in Deurne. Toen in 1896 ook de fraters naar Deurne kwamen, gingen ook de katholieke jongens massaal naar de fraterschool en werd de openbare school de facto een school voor de protestantse jeugd in Deurne.
In Vlierden, Liessel en Helenaveen, en later ook in Zeilberg en Sint-Jozefparochie bleef het openbare onderwijs bestaan of werden nieuwe openbare lagere scholen opgericht. Met de komst van de nieuwe onderwijswet van 1920 en van de zusters in meerdere kerkdorpen werden de bestaande openbare scholen in Deurne op den duur allemaal vervangen door bijzondere scholen. Zo werd de openbare school in de Sint-Jozefparochie met ingang van 1 april 1934 opgeheven en omgezet in een r.-k. bijzondere lagere school en werd per 1 januari 1924 de openbare school in Vlierden omgezet in de katholieke Sint-Henricusschool.

Pas laat 20e eeuw werden er in de gemeente Deurne weer enkele nieuwe openbare scholen opgericht. Voor de afzonderlijke historische en nog bestaande openbare lagere school zie: