Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Basisschool De Hasselbraam

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf De Hasselbraam)
Ga naar: navigatie, zoeken
Heiakker met De Hasselbraam. Foto: collectie gemeente Deurne
Heiakker met De Hasselbraam. Foto: collectie gemeente Deurne
'De Bezoeker' is een kunstwerk van Michel Kuipers. Het staat aan de Torteltuinkant van de school en markeert een van de toegangen. Foto: collectie Ton Hartjens

Basisschool De Hasselbraam is gelegen in de wijk Heiakker in Deurne.


In 1987 startte openbare basisschool De Hasselbraam aan de Torteltuin. Een aantal ouders wilde toen in Deurne, naast basisschool de Bron een tweede openbare school. Deze ouders wilden geen klassikaal onderwijs. Ondersteund door een schoolbegeleider namen zij poolshoogte bij een aantal scholen in de regio op zoek naar aansprekende methodes. Een aantal elementen uit het Jenaplan-onderwijs werd daarbij overgenomen.

De school begon met 17 leerlingen als tweede openbare School in Deurne met twee noodlokalen bij de katholieke basisschool D'n Heiakker aan de Patrijs. Het initiatief tot oprichting was genomen medewerking van de toenmalige wethouder Jan Duffhaus. In het tweede jaar werd de noodschool uitgebreid met een bouwkeet als klaslokaal. Ineke de Hair was vanaf aanvang directeur van deze school.

Arie Boertjes was tien jaar adjunct-directeur op basisschool De Hasselbraam.

Vooral in de begintijd zaten er kinderen uit heel groot Deurne op deze school vanwege het continurooster waarbij overblijven voor de hand lag. Dat was nieuw voor Deurne.

De naam De Hasselbraam is ontleend aan het boek Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt.

  • In 1989 kreeg de school, die toen 111 leerlingen telde, een eigen onderkomen.
  • In 1991 kreeg de school het door de Eindhovense kunstenaar Michel Kuipers ontworpen en van keramisch materiaal samengesteld kunstwerk De Bezoeker.
  • In 2002 werden er twee nieuwe lokalen feestelijk heropend.
  • In 2012 bij het zilveren jubileum van de school was het aantal leerlingen gestegen tot 230.

Integratieklas op De Hasselbraam[bewerken]

  • In 2013 werd een intentieverklaring tot samenwerking tussen Platoo, het bestuur voor openbaar onderwijs, en de Antoon van Dijkschool, waardoor er op De Hasselbraam een integratieklas kwam, waar kinderen met een speciale onderwijsindicatie toegesneden begeleiding krijgen.

Ineke de Hair[bewerken]

Ineke de Hair nam op dinsdag 31 maart 2015 afscheid als directeur van openbare basisschool De Hasselbraam. Na 43 jaar in het onderwijs ging ze met pensioen. Per 1 april 2015 werd mevrouw Nazan Schillings-Baas uit Venlo benoemd tot directeur.

Externe link[bewerken]