Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Noodgebouwen achter het gemeentehuis in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De achteringang van het gemeentehuis in Deurne rond 1981/1982. Voor meer info klik op het icoon rechts
De noodgebouwen zijn vanuit de lucht goed te zien. Voor meer info klik op het icoon rechts

De noodgebouwen achter het gemeentehuis in Deurne verrezen tussen de vijfde (1938-1939) en zesde verbouwing (1985-1986),

De voorzijde van het gemeentehuis aan de Markt is vrijwel bij iedereen bekend maar dat er ooit noodgebouwen stonden niet.


Inleiding[bewerken]

In 1939 werd de vijfde, een tamelijk rigoureuze, verbouwing van het gemeentehuis doorgevoerd. Aan de Schoolstraat kwam bijvoorbeeld een nieuwe vleugel met ingangen voor de afdeling werklozenzorg, de Rijksveldwacht Deurne (met cellen) en aan het eind van het pand voor het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf (GEB). Later zat ook het Streekarchivariaat Peelland in deze vleugel. Na de Tweede Wereldoorlog begon het ambtenarenbestand bij de diverse "interne zelfstandige bedrijven" wederom te groeien.

Situatie[bewerken]

De situatie van deze gebouwen en noodgebouwen ontstond na de grote ambtelijk reorganisaties die in 1975 onder leiding van gemeentesecretaris Jan van Roosmalen werd doorgevoerd.

Hij ruimde allerlei kleine elkaar bevechtende gemeentelijke zelfstandige bedrijfjes met eigen directies op of verkocht ze en maakte van de rest een centrale totale integrale werkende ambtelijke organisatie die onder zijn leiding kwam te vallen en huisvestte deze ook centraal bij het Gemeentehuis en in het voormalige postkantoor dat leeg was komen te staan.

In dat kader was het gasbedrijf Peelland[1] al eerder verhuisd naar de oude Sint-Henricus Ulo aan de Bakelseweg in afwachting van hun latere nieuwbouw aan de Hub van Doorneweg terwijl het GEB in 1975 werd verkocht aan de PNEM en was verhuisd naar een nieuwe gebouw, met groot nieuw trafostation aan de Lagekerk 7[2].

Achter het gemeentehuis stond in 1975 al een noodbouw bestaande uit aangepaste noodschoollokalen van de firma Verlaats houtbouw uit Hardinxveld-Giessendam waarin de vroegere afdeling Bouw en Woningtoezicht (BWT) van de Dienst Openbare werken vanuit de noodbouw van de Dienst Openbare werken aan de Lagekerk [3] was verplaats en samengevoegd met de eenheid Ruimtelijke Ordening (RO) van de gemeentesecretarie. Maar ook het vroegere grondbedrijf en veenbedrijf als ook het ontginningsbedrijf[4] was al jaren eerder hier naartoe verplaatst om onder controlel van de gemeente secretaris beter te gaan functioneren.

Deze losstaande houtbouw werd in 1975/1976 door aannemer Bots uit Liessel met uitbreiding aan elkaar verbonden zodat ook de afdelingen Weg en Waterbouw, Tekenkamer, Bouwkunde en Plantsoenen[5] van de Dienst Openbare Werken uit de Lagekerk in het voormalige postlkantoor en noodgebouwen gehuisvest konden worden.[6]

De restanten van de vroegere gemeentesecretarie bleven voornamelijk in het gemeentehuis gehuisvest.

Foto's[bewerken]

Onderstaande foto's zijn in de periode 1981/1982 gemaakt, net voor de afbraak en de start van de zesde verbouwing van het gemeentehuis en de toevoeging van het administratiekantoor achter het bestaande gemeentehuis. De foto's zijn voornamelijk gemaakt van de oude tijdelijke gebouwen die afgebroken zouden worden, als ook van de vleugel aan de Martinetstraat die in 1939 bijgebouwd was.[7] Alle gebouwen waren op het moment van opname al leeg omdat alle gemeenteambtenaren naar de drie noodlocaties Sint-Henricus Ulo (Bakelseweg), de "Coopmansflat" (Stationsplein) en het toen leegstaande 7-klassige schoolgebouw van de Parochieschool van de Heilige Geest aan de Pastoor Jacobsstraat waren verhuisd waar ze tijdens de (ver)bouw van het gemeentehuis circa 3 jaren waren gehuisvest.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Onder leiding van directeur Manuel Habets
  2. Met groot nieuw trafostation
  3. Onder leiding van Martien van den Broek
  4. Te denken aan de landbouwgronden en (erf)pachboerderijen) inclusief de landmeters en het bosbedrijf onder leiding van voormalige directeur Piet de Leest
  5. Onder leiding van directeur Piet de Gouw
  6. Onder leiding van het nieuwe Hoofd Technische Zaken Ludo Boeije
  7. Ook het Streekarchivariaat Peelland zat toen in deze vleugel en verhuisde (tijdelijk) naar het gemeentehuis van Bakel.