Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Molenbergsche Heide

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De Molenbergsche Heide in 1892 nog als heidegebied intact. (Grote Historische topografische Atlas Noord-Brabant, fragment van kaart 693)

De Molenbergsche Heide was tot begin 20e eeuw de benaming van het uitgestrekte heidegebied rond de huidige Molenweierweg en Heimolenweg.


De naamgeving van dit gebied is te danken aan de Heimolen, een windgraanmolen die hier van rond 1547 tot 1869 stond. Ongeveer 600 meter ten zuidoosten van de huidige kruising Heimolenweg en Molenweierweg kwamen vroeger op de hei maar liefst 7 paden samen. Dat is de plek op de Aa-route waar nu nog de Hoevenseweg en de Meester de Jonghlaan samenkomen.
Deze kruising van wegen speelde een rol bij de vergeefse poging tot afsplitsing van Liessel, Neerkant en Helenaveen in 1876. In het door de Raad van State gemaakte ontwerp van wet dat deze afscheiding zou moeten regelen werd de grenslijn tussen de nieuw te vormen gemeenten gevormd door een rechte lijn die getrokken werd vanaf deze kruising naar het grenspunt de Vossenholen.

Op deze kaart van circa 1840 is de kruising van wegen op de Molenbergsche Heide goed te zien. (fragment uit de Historische topografische Atlas Noord-Brabant ca. 1840 Uitgeverij Niewland kaart 181D)