Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Mobilisatiekamp Neerkant

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De rode cirkel geeft de plek aan waar de barakken stonden.
Foto: collectie gemeente Deurne

Het mobilisatiekamp Neerkant werd bij de algehele mobilisatie in augustus 1939 ingericht voor in Neerkant gelegerde militairen van een gedeelte van het 27e Regiment Infanterie (27 R.I.).


Op het voetbalveld verscheen een tentenkamp dat later vervangen wordt door een barakkenkamp op de hoek van de Buizerdweg en de Heitrak.

Veel soldaten werden ingekwartierd bij burgers. Over het algemeen konden de Neerkanters wel overweg met de soldaten, want de onkostenvergoeding die er tegenover stond, maakte veel goed. De middenstand, de caféhouders en andere mensen met een gevoel voor handelen in allerlei zaken, voeren er wel bij.

In het barakkenkamp was een soort kantine, ook een keuken en een opslag voor dekens, kleding enz. Er waren meer keukens, verspreid over Neerkant. Als het etenstijd was, repte een hoornblazer zich al toeterend op zijn fiets door het dorp als teken voor de mannen, wier taak het was het eten te halen, dat het tijd was om de gamellen voor hun onderdeel op te halen. Het eten werd royaal uitgedeeld en in de regel was er meer dan genoeg over voor de gastgezinnen.

Tegen het einde van 1939 werden de onderdelen van 27 R.I. naar Walsberg gedirigeerd en werden hun plaatsen ingenomen door de 1ste (I-30 R.I.) en 2de (2-30 R.I.) compagnie van het 2de bataljon van het 30ste Regiment Infanterie (2-II-30 R.I.). De meeste soldaten kwamen uit de buurt van Breda en Rotterdam.

De soldaten verveelden zich. Buiten het werk aan de stellingen en het oefenen in exerceren en het dragen van gasmaskers was er niet veel wat de alledaags sleur kon doorbreken.

Hoeveel soldaten er in 1939-1940 in Neerkant gelegerd waren, is niet bekend. Het zouden er 900 geweest kunnen zijn. Door de inval van de Duitsers op 10 mei 1940, het begin van de Tweede Wereldoorlog, kwam aan de mobilisatie formeel een einde.

Bronnen, noten en/of referenties