Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Markt 5

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Rechts op de foto Markt 5 sigarenfabriek van Griensven en links Café De Toerist (Markt 4)
links Markt 4 (Café De Toerist) en rechts Markt 5 (De Peelpoort)

Het pand op Markt 5 in Deurne, gebouwd in 1906, heeft een rijke sigaren- en horecahistorie.


In 1906 werd op deze plek Sigarenfabriek Van Griensven in een nieuw pand gevestigd door Hein van Griensven. Hij bleef tot zijn dood in 1916 de fabriek leiden, en na hem zijn weduwe en kinderen. Zij lieten in 1917 nog nieuwbouw of een verbouwing aan de Markt uitvoeren. In 1922 ging de sigarenfabriek failliet.

Hij kreeg op 27 maart 1890 een vergunning voor een broodbakkerij en voor het gebouw wat nu Peelpoort is kreeg hij op 4 april 1906 een vergunning voor het bouwen van een fabriek en magazijn voor het maken van sigaren. Vanaf deze tijd had het centrum van Deurne haar eerste industrie: er werden brood gebakken en sigaren gemaakt. De sigarenfabriek werd gebouwd onder architect van de Putten uit Helmond.

Op donderdag 21 april 1910 brak brand uit en de Eerste Deurnese Sigarenfabriek brandde geheel uit. Woonhuis en winkel bleven gespaard met veel waterschade. De brand was ontstaan in de droogkamer van de sigarenfabriek. De schade was aanzienlijk. Op 19 mei 1910 werd er al weer vergunning verleend voor herbouw van de fabriek. Bij deze vernieuwing is de kap gebouwd naast het platte dak. De fabrikant had veel orders in de portefuille en zodoende ging het na de herbouw goed met de sigarenmakerij. Dit getuigen de vergunningen voor de uitbreidingen van 21 juli 1910 en 15 nov, 1917. Later komt er ook nog een tabakskerverij bij zodat men naast sigaren ook rook- en pruimtabak ging maken uit ruwe tabak.

Ondertussen nam Hein van der Heijden in 1914 de oude herberg Hotel de Zwaan over van de familie Truijen. Later zouden de kinderen Dien en Hub het bedrijf van hun ouders overnemen, terwijl zoon Ties in 1924 de sigarenfabriek van Hein van Griensven kocht en liet ombouwen tot café met lunchroom die de naam De Peelpoort kreeg. Mogelijk was Van der Heijden degene die het hoge gedeelte, de oude sigarenfabriek, voorzag van een hoekige houten ombouw en vervolgens het pandje op de hoek van Markt en Helmondseweg (met de muurschildering van de autogarage, door een lage middenbouw met de sigarenfabriek verbond. In die middenbouw, waar veel licht binnentrad, was de lunchroom gevestigd.

In 2004 werd de oude sigarenfabriek, het hoogste deel van het pand, stevig gerenoveerd en werden zowel de lage middenbouw als het hoekpandje opnieuw opgetrokken. De panden Helmondseweg 1-3 werden afgebroken, en hier werd een nieuwe hotelaccomodatie gebouwd. Dat pand werd toegankelijk gemaakt vanaf de Markt, waardoor de adressen Helmondseweg 1-3 kwamen te vervallen. Het hotel hield aanvankelijk de naam Peelpoort, het restaurant kreeg de naam café-brasserie Het Vervolg

Sinds 2012 is op dit adres Hotel-Restaurant Plein Vijf gevestigd.