Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Lindenlaan 1

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: collectie RHCe

Het pand Lindenlaan 1 nu in gebruik als woonhuis, was vroeger vooral bekend als winkelpand voor bakker Welten.


Algemeen[bewerken]

De vrijgezelle gebroeders van de Mortel kozen een huis op de Markt van Eindhoven als voorbeeld voor hun bouwsel in Deurne, rond 1880 kwam de woning gereed. Het huis baarde toen opzien want huizen met verdiepingen waren in die tijd nog een vrijwel onbekende weelde. Op de graanzolder een machtig houten wiel en met een deur van deze opslagplaats naar buiten met boven zich het overkapte luiwerk voor de katrollen. De winkeldeur werd aan weerszijden gesierd door ijzeren pilaren, die zich aan de bovenzijde verloren in krullende opsmuk en de hoekstenen bestonden uit grote blokken van de moderne metselspecie die men in 1880 reeds aanduidde met de term cement.

Brand[bewerken]

Hier stond in 1834 ook al een café.[1] De herbergier heette toen Johan Schmitz. Deze protestantse uitbater zorgde ervoor dat de kelen van de protestantse militairen, die op last van Koning Willem I moesten proberen om België weer onder Nederlands gezag te brengen, werden gesmeerd. Op 15 april 1834 werd dit café in de as gelegd, oorzaak onbekend.

Chronologie[bewerken]

  • Op 9 september 1915 verkocht Pietje van de Mortel, tijdens een publieke verkoop in de herberg van Jacobus Goossens bij het station, het pand op de hoek van het Haageind (Kerkstraat) en de Kwikstraat (Lindenlaan) aan bakker Adriaan Welten voor 2880 gulden. De suiker, het zout en het meel etc. werden indertijd nog vanuit de bakken achter de toonbank los verkocht.
  • Op 7 januari 1916 kreeg hij een hinderwetvergunning voor het oprichten van een broodbakkerij.
  • In 1938 kwam het pand aan zijn zoon Antonius Johannes Welten en verkocht men er ook kruidenierswaren, poetsmiddelen en rookartikelen.
  • In 1981 ging de zaak over op zoon Adrianus P. Welten.

In 1988 verdwenen de kruidenierswaren om plaats te maken voor onder anderen koek, bonbons, Oudhollandse snoep en frisdranken.

De hoekstenen aan de voorkant van het pand werden regelmatig door jongens uit de buurt gebruikt om het pand te beklimmen, wat dan de nodige gevaren met zich mee bracht.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In de brochure “Themawandelingen in Deurne en de Peel”, uitgegeven door het VVV Deurne, wordt gemeld dat op dit adres begin 20e eeuw ook een café annex slagerij was, dit moet echter op het adres Lindenlaan 5 zijn.