Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Lijsselse Aovenden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Matje van Loon tijdens een optreden op de Lijsselse Aovend van 1980. Foto uit collectie carnavalsstichting De Kei.

De Lijsselse Aovenden is een activiteit, in de vorm van een zogenaamde zittingsavond, die in de carnavalsperiode georganiseerd worden door carnavalsstichting De Kei in Liessel.


In de jaren zestig van de 20e eeuw waren de Limburgse buutreedners erg populair. Ook in onze regio waren hun optredens te beluisteren via Omroep Zuid, de ‘Limburgse zender’, de voorloper van L1. In Brabant verschenen de eerste tonpraoters. Liessel bleef niet achter. In de lijn van de kletsavonden in Helmond en de zanikavonden in Someren-Eind werd in Liessel gekozen voor de Zwetsavond: een avond waar over van alles en nog wat gezwetst kon worden. De eerste Zwetsavond werd op zaterdag 18 december 1971 in café-zaal De Sportvriend gehouden. Die eerste Zwetsavond was vrijwel een puur Liesselse aangelegenheid. In de beginjaren bleef de inbreng vanuit Liessel erg hoog.

Na een aantal jaren was de animo zó groot dat besloten werd om, naast de Zwetsavond, eigen avonden te organiseren, uitsluitend met Liesselse deelnemers. Dat werden vanaf 1979 de Lijsselse Aovenden. Op 12 januari 1979 werd voor de eerste keer in gemeenschapshuis De Kastanje een Lijsselse Aovend gehouden. Die eerste Aovend werd meteen zo’n succes, dat het jaar daarop al twee Aovenden werden gepland en vanaf 1993 zelfs drie. Er werd zelfs geroepen om een vierde avond, maar dat werd toch als een te grote belasting voor de deelnemers bevonden.

Sedert 2006 zijn er weer jaarlijks twee Lijsselse Aovenden. Met de nieuwe grote zaal van gemeenschapshuis De Kastanje is dat aantal voldoende om alle belangstellenden een plaats te geven. Bovendien wordt het programma al jarenlang extra uitgevoerd voor de Liesselse ouderen op het zogenaamde ‘oud-keienbal’.

Tot nu toe is er slechts één Liesselnaar in geslaagd als zwetser / tonpraoter regionaal bekend te worden, namelijk Matje van Loon. Hij won zelfs drie keer achter elkaar het Kletskampioenschap van Groot Deurne, in 1981, 1982 en 1983.

De voertaal tijdens de Aovenden is het plaatselijk dialect, het Lijssels, zij het dat te horen valt dat de invloed van het Algemeen Beschaafd Brabants almaar toeneemt. Verder is de eis dat de deelnemer(s) in Liessel wonen dan wel van Liessel afkomstig zijn.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Jubileumboek Wat ne Kei is dat: 55 jaar De Kei, 30 oktober 2010