U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Landbouwblad Rust Roest

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Landbouwblad Rust Roest was een agrarisch weekblad dat door kapelaan Roes werd opgericht.


Kapelaan Roes gaf een drietal landbouwboeken uit onder de titel 'Rust Roest' Landbouwboek 1, 2 en 3 waarin, afgewisseld door nuttige wenken op elk gebied, in het bijzonder de methodes van bemesting en ontginning werden behandeld. "Rust Roest" werd herhaaldelijk herdrukt en iedere nieuwe druk was een uitbreiding van zijn voorganger. Duizendtallen van deze nuttige handleiding zijn over ons land verspreid.

Al heel spoedig ging kapelaan Roes ook een landbouwweekblaadje uitgeven en hij schonk het den inmiddels populair geworden naam "Rust Roest." Dit blaadje wist zich flink te handhaven tussen de zich uitbreidende landbouwlitteratuur. In 1909 was de oplage van het weekblad "Rust Roest" nog 1400 stuks; dat groeide totdat in 1921 reeds 13.000 exemplaren gedrukt werden.

De slogan van kapelaan Roes in het "Landbouwblad Rust Roest" was "Bidt, werkt, leest, rekent en houdt boek", deze slogan stond toen al op de voorpagina van de krant.

Op 15 juni 1939 werd een feestnummer van het weekblad Rust Roest bij het Gouden priesterfeest van pastoor Roes uitgegeven.

Archiefexemplaren[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliotheek heemhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Ingebonden kranten van het Landbouwblad Rust Roest, jaargang 1939, zijn gratis in te zien in de bibliotheek van het heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling aan de Stationsstraat 73 in Deurne.

Bibliotheek WUR[bewerken | brontekst bewerken]

De bibliotheek van Wageningen University & Research (WUR) verzamelt deze krantentitel. Op dit moment zijn daar de volgende periode(s) in te zien:

  • jaargang 6, editie 27 (27 oktober 1915) tot en met jaargang 10, editie 32 (5 november 1919)
  • jaargang 25 (4 april 1934 tot en met 27 maart 1935)
  • jaargang 26, editie 39 (2 januari 1936) tot en met jaargang 32, editie 28 (8 oktober 1941)

Daarnaast werken de WUR en de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag samen aan het digitaliseren van deze krant. In de loop van dit jaar (2022) zullen voornoemde kranten voor iedereen digitaal raadpleegbaar worden via www.Delpher.nl