U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Kringloopwinkel de Haspel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het eerste onderkomen van "De Haspel" in een Nissenhut aan de Haspelweg op het terrein van de Boerenbond Deurne.
Kringloopwinkel de Haspel, 8 februari 1985, aan de Parallelweg in Zeilberg.
De Haspel in de gymnastiekzaal van de school.
Foto: collectie Gemeente Deurne

Kringloopwinkel de Haspel ontstond uit het Werk-en ontmoetingscentrum dat in oktober 1982 werd geopend.

Iedere baanloze, die toch actief bezig wilde zijn kon terecht in dit ontmoetingscentrum dat de naam De Haspel kreeg. Het eerste onderkomen van het Centrum voor Baanlozen was een oude en koude Nissenhut aan de Haspelweg - Boerenbondsterrein.

In het midden stond een kachel die gestookt moest worden met hout. Het project kwam tot stand onder het toezicht van de Stichting Samenlevingsopbouw Deurne onder leiding van Jan de Wit en voorzitter Leo van Neerven. Samen met anderen tekende De Haspel in die tijd ook voor creativiteitscursussen en er was de welzijnsdrukkerij ondergebracht.
Na verloop van tijd ontstond hier ook Kringloopwinkel de Haspel.
Jan Huizinga was samen met penningmeester Leo Boers initiatiefnemer voor het opzetten van de kringloopwinkel.

Later verhuisde men naar de gymnastiekzaal van de Lagere jongensschool aan de Zandbosweg. Het laatste adres en waar de winkel het langst gehuisvest was aan Milhezerweg 19 in de Walsberg. Het bestuur van de Stichting Kringloopwinkel De Haspel in Deurne zag zich na 26 jaar genoodzaakt de deuren van het pand aan de Milhezerweg te sluiten. Het huurcontract liep af en het bestuur slaagde er niet in een vervangend betaalbaar pand met detailhandelsbestemming en de juiste vergunning te vinden. Deze kringloopwinkel moest in april 2008 noodgedwongen haar deuren sluiten.

Een hogere huurprijs zou volgens bestuursleden Jan Huizinga en Leo Boers van De Haspel met zich mee brengen dat de kringloopwinkel gedwongen werd tot een commerciële exploitatie. Dat hield in het loslaten van het statutaire doel; creëren van zinvol vrijwilligerswerk en bevorderen van, mede vanuit milieuvriendelijk oogpunt, hergebruik van artikelen. Daartoe was de stichting niet bereid.

Bij de kringloopwinkel waren zeventien vrijwilligers actief, waarvan het merendeel zich zo’n vijftien tot twintig jaar wekelijks ingezet hadden voor de kringloopwinkel.

De kringloopwinkel was in onderhandeling met de gemeente Deurne over nieuwe huisvesting van een pand aan de Stationsstraat 132-134, maar op 1 november 2007 vestigde in dat pand ineens een andere (kringloop) winkel: D’n Trammelant; een, commerciële, winkel in tweedehands goederen en curiosa.

In 2010 kwam in de Fabriekstraat op huisnummer 6 "De Stichting Kringloopwinkel Leven voor Leven". De gemeente stelde dit aan de kringloopwinkel beschikbaar stelde tot 2014 en daarna moesten ze verhuizen. De vele duizenden artikelen werden tijdelijk opgeslagen bij de loods van de stichting Leven voor Leven aan de Randweg in Deurne. Uiteindelijk werd een nieuwe locatie gevonden op het adres Dukaat 10A