U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Koninginnedag 1986

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninklijk bezoek aan Deurne.
foto collectie J. Claessens
Bezoek koningin Beatrix 1986 aan Deurne
Herinneringsvaantje 30 april 1986 bezoek Hare Majesteit Koningin Beatrix aan Deurne.jpg

Koninginnedag 1986 werd in de ochtend gevierd in aanwezigheid van de koningin Beatrix en haar familie.


Hare Majesteit de Koningin en prins Claus, prins Constantijn en prins Johan-Friso arriveerden rond 9.50 uur per koninklijke trein op het station van Deurne.

De koninklijke familie werd begroet door burgemeester Van Genabeek en mevr E.G.M. van Genabeek-van Kessel.

Aan de koningin werden bloemen aangeboden door Leonie van der Heijden en aan prinses Margriet door Jeroen Timmermans, beide kinderen vierden die dag hun 12e verjaardag.

Voor het station waren de vendeliers en hoofdmannen van het Sint-Antonius Abtgilde en het Sint Willibrordusgilde uit Vlierden opgesteld en musiceerde de Koninklijke Harmonie Deurne onder leiding van Dirk Koster.

Hare Majesteit liep over de gestreken vendels van de gilden, welke volgens historisch gebruik alleen door de regerende vorst of vorstin mogen worden betreden.

De route van het gezelschap dat per rijtuig en auto liep via de Spoorlaan, de Stationsstraat en de Lagekerk naar de Hogeweg. De stoet werd begeleid door de Koninklijke Harmonie Deurne, de gilden van Deurne en ruiters van rijvereniging Rust Roest en van het Nederlands Hippisch Centrum.

In de Spoorlaan gaf de gymnastiekclub van de Katholieke Plattelandsjongeren een demonstratie. In de Stationsstraat musiceerde fanfare Wilhelmina uit Vlierden en in de Lagekerk De Wilberttamboers.

Bij de Derpsestraat presenteerde zich Ponyclub 't Hoefke en bij het [Postkantoor (Posthoek)|[postkantoor]] aan de Hogeweg speelde de Drumfanfare Deurne.

Langs de Hogeweg waren kinderen van de basisscholen bezig met straattekenen en op de nabijgelegen parkeerplaats stonden tientallen kramen opgesteld, waarin de Deurnese jeugd, in het kader van de feestviering, deelnam aan de beoefening van behendigheidsspelen.

Na een kort verblijf te midden van de spelende jeugd werd de wandeling voortgezet in de richting van de Markt. Bij de Posthoek boden personen uit de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap woonachtig in Deurne bloemen aan. Op de Markt vond een gevarieerde show plaats, waaraan vele culturele en andere verenigingen uit de gemeente Deurne deelnamen, zoals toneelgroepen, zang- en dansverenigingen, muziekgezelschappen en sportclubs. De koninklijk familie en haar gezelschap maakten een korte wandeling tussen de op dat moment optredende groeperingen.

Voor de kinderen was er een ballonwedstrijd en aan het einde van de wandeling gaf de gekostumeerde jeugd uit Deurne een bloemenhulde.

Tegen 11.00 uur was er een ontvangst op gemeentehuis van Deurne waar een verfrissing werd geserveerd. De koninklijke familie werd door burgemeester Van Genabeek uitgenodigd het gastenboek van de gemeente Deurne te tekenen.

Daarna vertrok het gezelschap per auto vanaf de Markt, via Liessel en Neerkant waar de doortocht van de koninklijke familie in de dorpskern opgeluisterd werd door plaatselijke muziekverenigingen en andere groeperingen, naar Meijel waar het feest werd voortgezet.