U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Kiepkarren

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kiepwagons met smalspoor
02.031.JPG
Sociaal- en cultuurhistorisch van belang
Locatie 51.3912346,5.899303199999963
Gebruik Oude Peelstraat, Helenaveen centrum
Gereed 1978
Monument status Gemeentelijk monument

Het kunstwerk Kiepkarren bevindt zich aan de Oude Peelstraat in Helenaveen.


De drie kiepkarren werden in 1978 overhandigd aan het Comité Helenaveen, in de persoon van Cees de Feijter, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het dorp Helenaveen. Deze kiepkarren, afkomstig uit het Mariaveen, werden op het kerkplein vóór de Sint-Willibrorduskerk geplaatst. Ze werden aan het Comité Helenaveen aangeboden door Staatsbosbeheer. In 1980 werd de gemeente eigenaar.

Het geheel herinnert aan de periode dat er in Helenaveen nog volop verveend en ontgonnen werd. De rails en de karren zijn van staal. Met dergelijke kiepkarren vervoerde ook de veenderij van de gebroeders Minke de machinaal gestoken turf vanuit de Peel naar de laadplaats halverwege de weg Griendtsveen-Helenaveen. Vanaf het voorjaar 1959 werd het turftreintje ook af en toe gebruikt om er toeristen mee door de Peel te leiden. Vanaf de Bikkels in Vlierden werden zij via de Markt in Deurne per bus naar de Peel vervoerd voor hun 'treinreis' door het veen.

Zie ook lijst van Openbare kunst in Deurne. Gemeentelijk monument


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Kiepkarren
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De kiepkarren herinneren aan de periode dat er in Helenaveen nog volop verveend en ontgonnen werd. De rails en de karren zijn van staal. Deze opstelling is een gemeentelijk monument.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 02.031.JPG
Getoond plaatje 02.031.JPG
Coordinaten van het object in WikiTude 51.391235° N, 5.899303° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.